Identifikovane četiri žrtve - objavljene prve informacije o tragediji

Identifikovane su četiri žrtve helikopterske nesreće u Kaliforniji i objavljene prve informacije o događaju.

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2020.

02:00

Identifikovane četiri žrtve - objavljene prve informacije o tragediji
James Anderson/National Transportation Safety Board via AP

Predstavnica Nacionalnog saveta za bezbednost u saobraćaju Dženifer Homendi i šerif Aleks Hamilton su se obratili javnosti na konferenciji za medije.

"Dobili smo informaciju da je pilot za vreme leta sa sobom imao ajped uređaj, koji je pronađen na mestu pada, uz jedan mobilni telefon. Preuzet je snimač trase puta, pronađena je sva očekivana dokumentacija, a dokumentovano je i stanje mesta nesreće. Događaj je moguće rekonstruisati. Olupina je odneta na dalje analize, u toku su razgovori sa operaterima Kontrole leta. Obavljen je razgovor sa porodicama pre javnog objavljivanja, porodice su informisane o daljim koracima. Neću komentarisati sadržaj razgovora", navela je Homendi.

Ona je prenela pojedinosti o padu helikoptera.

"Uz poštovanje privatnosti pilota, izneću podatke o tome da je bio iskusan u poslu, zaposlen deset godina u jednoj kompaniji, kao i da je nad ranije leteo, po vedrim vremenskim uslovima, jedan sat kasnije u odnosu na let u kom je stradao. Helikopter se nalazio na visini od oko 700 metara, padao je brzinom većom od 400 kilometara na sat, što se nalazi u kategoriji udara visokog intenziteta. Helikopter je pao na svoje levo krilo", dodala je Homendi.

Najavljeni su i naredni koraci, uz podsećanje na pojedine propuste nadležnih.

"Za deset dana će biti objavljen preliminarki izveštaj zasnovan na činjeničnim informacijama, bez analize. Imaćemo informacija više nego sada, ali će biti objavljene samo činjenične okolnosti. Finalni izveštaj će biti objavljen u periodu od 12 do 18 meseci, uz kompletne nalaze, zaključke i preporuke za povećanje bezbednosti", istakla je Homendi uz navode da su prethodne dve preporuke odbijene od nadležnih institucija.

"Helikopter je pao na desetak metara udaljenosti od biciklista koji su se našli na brdu. Dobili smo foto i video dokumentaciju koja će nam pomoći u utvrđivanju vremenskih prilika. Znamo da je helikopter pao u jednom komadu, pri velikoj brzini. Pad je trajao oko jedan minut. Nemamo podatke o tome da li je moguće preživeti takav pad, biće urađena i analiza koja će uputiti na eventualnu odgovornost pilota", navela je Homendi.
James Anderson/National Transportation Safety Board via AP
James Anderson/National Transportation Safety Board via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: