"Ja mogu da kažem - gotovo je, prekidamo sve, ali nisam takav političar"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da Bugarska nije načisto s priznanjem makedonskog jezika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.12.2019.

14:46

Foto: Tanjug/AP/Francisco Seco

On očekuje da ta zemlja prevaziđe to pitanje i prizna postojanje makedonskog jezika, prenosi portal A1on.

Takav stav makedonskog premijera dolazi nakon što je Bugarska akademija nauka i umetnosti reagovala na usvajanje Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Bugarska akademija, naime, smatra da Povelju koju je usvojila MANU sadrži netačne i neprihvatljive pozicije koje štete odnosima između dve susedne zemlje.

"U sporazumu o prijateljstvu koji je Severna Makedonija potpisala sa Bugarskom ispisana su oba naroda zbog identitetskog pitanja, ali su potpisani na makedonskom i bugarskom jeziku u skladu sa ustavima obe zemlje. To jasno pokazuje da Bugarska nije načisto sa priznavanjem makedonskog jezika. To je pitanje koje kroz sprovođenje sporazuma treba da rešimo", kazao je Zaev.

Napominje da on kao političar ne može da prekine sve odnose s Bugarskom i poručuje da očekuje da se pitanje jezika reši.

"Ako su Evropljani, ako se zalažemo za evropsku demokratiju, vrednosti prava, to pitanje treba što pre da rešimo. Ja mogu da kažem gotovo je, prekidamo sve, ali nisam takav političar. To nije politika koju vodim. Kroz politiku prijateljstva načićemo rešenje. Ali, mi smo Makedonci koji govore makedonski jezik. Svakako mi smo i multietnička zemlja. Očekujem da ovo pitanje rešimo sa prijateljskom Bugarskom zajedno sa drugim pitanjima koja se rešavaju", objašnjava Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: