Ko je čovek koji će morati da bude u bliskom kontaktu sa Srbijom?

Od 1. decembra EU proširenjem će se baviti Oliver Varhejlji, mađarski predstavnik u EU. Ali, ko je čovek koji će morati da bude blizak i sa Srbijom?

Izvor: Blic

Sreda, 20.11.2019.

07:43

Ko je čovek koji će morati da bude u bliskom kontaktu sa Srbijom?
Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Podsetimo, Varhelji je konačno dobio zeleno svetlo Evropskog parlamenta, nakon što je poslanicima morao da dostavi odgovore na dodatna pitanja, budući da nije zadovoljio u prvom krugu saslušanja. Njega je podržao Spoljnopolitički odbor EP, tako da se očekuje da kompletna nova Evropska komisija stupi na dužnost 1. decembra.

Nasledniku Johanesa Hana koji je do sada obavljao tu funckuju, predstoji težak periodu u kome je sama EU "podeljena" kada je reč o unutrašnjoj reformi i proširenju, i suočena sa pitanjima da li taj proces treba da ide odvojeno ili paralelno, kako će on izgledati, piše beogrdski list "Blic" i navodi da bi Srbiji moglo da ide na ruku to što je budući komesar Mađar, čija se zemlja snažno zalaže za proširenje Unije na Zapadni Balkan.

O Oliveru Varhelju se dosta govorilo u prethodnom periodu, tim pre što je prvi kandidat iz Mađarske takođe za ovu funkciju Laslo Tročanji odbijen zbog sukoba interesa.

Budući komesar za proširenje je iskusni diplomata koji sa EU i u vezi sa njom radi gotovo čitav radni vek. Međutim, kako pišu mađarski mediji, u isto vreme je lojalan Viktoru Orbanu i njegovoj vladi. I to je ono što mu je u startu zakočilo lagan prolaz u Evropskom parlamentu.

"Neću biti vezan, niti pod uticajem bilo koje izjave ili pozicije bilo kog premijera bilo koje zemlje ili bilo kog predstavnika bilo koje vlade", morao je da napiše Varhelji u jednom od odgovora na dodatna poslanička pitanja. Varheljija su mađarski mediji opisivali, kako dalje piše "Blic", kao diplomatu koji ne teži dogovorima, već samo potpunoj pobedi. Sa druge strane, oni koji ga poznaju, za njega smatraju da je bio kompetentan i dobro pripremljen profesionalac koji je imao jasan pogled na to kako stvari funkcionišu u Briselu.

Takođe, o njemu se pre dve godine spekulisalo kao o mogućem kandidatu za mađarskog ministra spoljnih poslova, kao i da on ne bi bio loš izbor, tim pre što mađarska vlada ima ne tako prijateljske odnose sa Briselom, za razliku od njega koji godinama radi pri EU.

Varhelji je, inače, stalni predstavnika Mađarske pri EU, koji se proteklih 25 godina bavi politikom Unije u Evropskoj komisiji i u raznim ministarstvima, a takođe je radio i na pristupanju Mađarske EU.

Studirao je evropsko pravo u Danskoj, a stekao je i diplomu prava na Univerzitetu u Segedinu. Od 1995. je u javnim službama, najpre kao pripravnik u Ministarstvu industrije i trgovine, i to u Kancelariji za evropske poslove.

Kako piše portal "Hungary today" ubrzo nakon toga postaje odgovoran za koordinaciju i usklađivanje sa EU.

U Brisel prvi put odlazi 2001., i to dve godine pre nego što se Mađarska priključila EU, kada je postavljen za pravnog savetnika mađarske misije u EU. Tri godine, do 2006. je bio šef pravne službe stalnog predstavništva Mađarske pri EU, nakon čega se vraća u Budimpeštu vodeći odsek za pravo EU u Ministarstvu pravde.

Ipak, 2008. godine je ponovo poslat u Brisel, gde je radio u Evropskoj komisiji, pa se ponova nakratko vraća u Mađarsku, da bi 2015. godine bio postavljen za prvog čoveka u mađarskoj kancelariji u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: