"Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana"

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Severne Makedonije u EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.11.2019.

17:51

Ilustracija: Depositphotos/ Jktu_21

To je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je pozvala lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida rekla da je Evropa mnogo toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

"Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Evropskog saveta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspeo je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora s Albanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: