"Ibica" se ne prašta: Novi žestok šamar FPO

Slobodarska partija Austrije (FPO) pretrpela je novi poraz, samo dve nedelje od prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.10.2019.

23:46

Ilustracija: Getty images/Johannes Simon Staff

Ovaj put reč je o izborima u pokrajini Forarlberg.

Korupcionaška afera "Ibica" ostavila je dubok trag kod birača, koji su FPO u Forarlbergu "udarili žestok šamar".

Izbore u Forarlbergu, kao i na nivou Austrije, ubedljivo je dobila Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, koja je osvojila 43,59 odsto glasova, za 1,90 odsto više nego na prošlim pokrajinskim izborima.

Na drugom mestu u Forarlbergu više nije FPO, koja je osvojila svega 13,97 odsto glasova, što je za 9,45 odsto manje nego na prošlom glasanju.

Na drugoj poziciji sada se našla stranka Zelenih, sa kojom OVP u Forarlbergu već vlada, a koja je osvojila sada 18,78 odsto glasova, za 1,46 odsto više.

Na četvrtom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) koja je osvojila 9,49 odsto glasova, i koja je uspela da pridobije 0,72 odsto birača više nego na prošlim parlamentarnim izborima.

U skupštinu Forarlberga ulazi još i Neos koji je osvojio 8,48 odsto glasova, za 1,59 odsto više.

Pad FPO se time nastavlja, a u narednom periodu predstoje izbori u više austrijskih pokrajina, koje bi mogle dalje umanjiti politički uticaj ove desničarske partije.

Na drugoj strani OVP je sve snažnija i pravi sve veću razliku u odnosu na ostale, dok istovremeno jačaju i Zeleni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: