"Preneo sam zvaničnicima SAD - ne dolazi u obzir da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa - ne dolazi u obzir.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2019.

20:05

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE / bb

On je dodao da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovora u Njujorku.

Vučić je rekao šta su naši stavovi i da "mogućnost da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno".

"A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije", rekao je Vučić za RTS.

Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, obajšnjava poruke Stejt depratmenta.

"I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period, ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom", rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog strateškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

"Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za donošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međunarodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo."

"Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo god imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti", kaže...

U tom saopštenju, dodao je, postoje dve dobre i jedna koja je loša po nas.Vučić je rekao šta su naši stavovi i da mogućnost da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom.

Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je Vučić.

Predsednik je rekao da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

"Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustanu od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu", poručio je Vučić.

Veruje da ljudi u Srbiji kada biraju rukovodstvo, biraju ozibljnost i odgovornost, a ne šarene laže i one koji kažu "sa nama će biti sve će lako".

Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili "standardi pre statusa" i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM, iako su uslovi veoma teški.

"Ne razgovaram sa svima zato što bih da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pompeu, Palmeru i Vilsonu, koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali."

Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.

"Ko god potcenjuje Sjedinjene Države ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovi možemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo, mnogo vara", istakao je Vučić.

Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.

"Ali to ne znači da će se dešavati čuda kao što ponekad veruje naš narod", poručio je Vučić Vučić je izrazio uverenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći pre decembra, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje takse koje je Priština uvela pre godinu dana.

„Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu“, pojasnio je Vučić, koji se nalazi u poseti SAD u izjavi za RTS.

Vučić je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima predizborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu anticivilizacijske takse.

"Verujem da će se u decembru uz snažni pritisak SAD to dogoditi“", zaključio je on.

Vučić je rekao da se varaju svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci i dodao da je ubeđen da će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amerikancima.

„Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci, varaju se“, objasnio je on u izjavi za RTS.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica, gde postoje tonovi protiv Trampa, Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

„Moramo da se spremimo za to da budemo dovoljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo“, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: