"El Čapo" osuđen na doživotni zatvor

Hoakin Guzman Loera, meksički kralj droge, poznat kao "El Čapo", osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

16:25

EPA/Mario Guzman

Ovim je okončana jedna od najbrutalnijih i najozloglašenijih kriminalnih karijera moderne istorije.

"El Čapo" je poslao stotine tona droge u Sjedinjene Države iz Meksika i odgovoran je za brutalne smrti desetina ljudi, podseća Njujork tajms.

Meksički kralj narkotika je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, plus 30 godina, koju mu je izrekao sudija u federalnoj sudnici u Bruklinu po svih 10 tačaka za koje je osuđen u februaru.

Biće mu zaplenjeno 12,6 milijardi dolara zbog prljavog novca koji je zaradio od svog "kriminalnog preduzeća".

"Ovaj slučaj je jednostavno bio inkvizicija, suđenje je bilo obična predstava", rekao je branilac nakon presude prisutnim novinarima. Presuda je doneta pet meseci nakon što je Guzman proglašen krivim za planiranje ubistava i trgovinu drogom, prenosi AP.

Tužioci su tada zatražili da on bude osuđen na doživotnu kaznu.

Narko bos koga je u Meksiku čuvala armija gangstera, doveden je u SAD da bi prisustvovao suđenju, nakon štoje dva puta pobegao iz meksičkih zatvora.

Pre nego što mu je izrečena kazna, Guzman se žalio na uslove u zatvoru i rekao sudijama da nije imao fer suđenje, tvrdeći da američki okružni tužilac Brajan Kogan nije temeljno istražio tvrdnje o njegovim zločinima.

Tužioci su naveli da dokazi pokazuju da je tokom Guzmanove 25-godišnje vladavine Sinaloa kartel krijumčario tone kokaina i drugih droga u SAD, kao i da su "armije ubica" po njegovim naređenjima kidnapovale, mučile i ubijale svakoga ko mu stane na put.

Odbrana je tvrdila da su El Čapu "smestili" drugi trgovci drogom koji su postali vladini svedoci, kako bi se izvukli iz svojih slučajeva.

Guzman je bio odsečen od spoljnog sveta od kako je 2017. godine izručen SAD, pošto su ga američke vlasti, zabrinute zbog njegovih bekstava iz meksičkih zatvora, ga držale u samici u visokoobezbeđenom delu zatvrora na Menhetnu, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.

Guzman (62) osuđen je 12. februara kao vođa Sinaloa kartela zbog krijumčarenja tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: