Hofbauer: Zbog Srebrenice EU tera i u zatvor

Masakr u Srebrenici i to kako se tumači koristi se za kriminalizaciju mišljenja, a definicije genocida lako se mogu instrumentalizovati, kaže profesor Hofbauer.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

07:10

Hofbauer: Zbog Srebrenice EU tera i u zatvor
Matej Divizna/Stringer/Getty images

Profesor ekonomije i društvene istorije sa Bečkog univerziteta Hanes Hofbauer za Novosti kaže da je "politiku, a ne pravdu, donelo prenošenje definicije genocida u ruke međunarodnih sudova". "Jer, postavlja se osnovno pitanje: ko je taj koji definiše masakre ili masovna ubistva kao genocid?", rekao je Hofbauer za "Večernje novosti".

Kako je upozorio, sada, ako neko kaže kako se u Srebrenici nije dogodio genocid, izlaže se pretnji krivičnog progona.

"Konvencija UN o genocidu naglašava da nije pitanje koliko je ljudi ubijeno, nego namera da se ugasi neka nacija, etnička, rasna ili verska grupa. Inkriminisati samo srpsku stranu ne odražava realnost ovih ratova i to nije pravedno", kaže Hofbauer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: