"Lešinari već kruže tražeći Erdogana" - da li je ovo početak kraja "sultana"?

Redžep Tajip Erdogan primoran je da prizna gubitak izborne trke u metropoli od 15 miliona ljudi, doduše iz drugog pokušaja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2019.

15:10

Foto: EPA-EFE/Sedat Suna

Erdogan je nekadašnji gradonačelnik Istanbula, aktuelni predsednik Turske i posle oca turske države Mustafe Kemala Ataturka, bez sumnje, najmoćniji Turčin koji je šetao gradom na Bosforu u moderno doba.

Upravo zato, uoči prvog glasanja za gradonačelnika Istanbula, održanog početkom proleća zajedno sa drugim lokalnim izborima u Turskoj, nije bilo baš previše onih koji bi se kladili da će u istanbulskoj gradskoj vlasti, nakon četvrt veka, doći do prve velike promene.

Erdogan je na mitinzima isticao da "onaj ko pobedi u Istanbulu, taj pobeđuje u Turskoj", što je drugim rečima značilo da taj grad ne sme da "padne".

Ipak, usledilo je proglašenje pobede Ekrema Imamoglua iz opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) nad bivšim premijerom i kandidatom Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) Binalijem Jildirimom, ali razlika od 13.000 glasova nije po oceni turskog predsednika bila validna, pa je prvo gradonačelnikovanje Imamoglua potrajalo svega oko tri nedelje, nakon čega su za početak leta raspisani novi izbori.

Verovatno suočen sa predizbornim anketama koje su najavljivale novi trijumf Imamoglua nad Jildirimom, Erdogan je u danima uoči novog glasanja sa fatalističkih prešao na umerenije izjave poput one da će "istanbulski glasači doneti najtačniju odluku za grad".

Kada je usledila nova pobeda opozicionog kandidata, ovoga puta uz razliku od oko 800.000 glasova, Erdogan se juče oglasio na Tviteru porukom da je "volja naroda iskazana još jednom" i čestitao pobedu Imamogluu, ali uz naglašavanje da se radi o "nezvaničnim rezultatima".

Na ulice Istanbula sinoć su izašle desetine hiljada pristalica 49-godišnjeg bivšeg biznismena koji su slavili "drugi mandat" Imamoglua.

On je u pobedničkom govoru poručio da ishod jučerašnjih izbora predstavlja "novi početak" kako za grad, tako i za zemlju.

"Mi okrećemo novu stranicu u Istanbulu. Na ovoj novoj stranici biće pravda, jednakost, ljubav" kazao je Imamoglu.

On je imao i poruku za 16 godina starijeg šefa turske države.

"Gospodine predsedniče, spreman sam da radim u saglasju sa vama", rekao je novi gradonačelnik Istanbula.

Prema oceni "Bi-Bi-Sija", nakon ovog izbornog poraza "lešinari već kruže tražeći Erdogana, njegov prethodnik na funkciji predsednika sprema se za pokretanje odmetničke stranke, kao i njegov bivši premijer", što će "oslabiti podršku predsednikovoj sada već opadajućoj glasačkoj bazi".

"Šaputanja o početku predsednikovog kraja sada će postajati sve glasnija. Ali, čak i ukoliko se to dogodi - a niko ovde ne potcenjuje njegovu sposodnost da se vrati na noge - poništavanje četvrt veka erdoganizma potrajalo bi mnogo duže", naveo je "Bi-Bi-Sijev" dopisnik iz Turske Mark Louen.

Ili, kako je to napisao kolumnista provladinog lista "Dejli sabah" Haki Odžal, "na kraju krajeva, predsednik Erdogan i nije bio kandidat na ovim izborima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: