Odložen test iz matematike, testovi dospeli u javnost

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda, odloženo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.06.2019.

08:37

Odložen test iz matematike, testovi dospeli u javnost
FOTO TANJUG/ DUŠAN ANIÈIÆ

Nezvanična saznanja da su testovi procurili u javnost i da su se tokom noći delili na društvenim mrežama, potvrdio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu.

"Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga", najavljuje Šarčević za "Novosti".

Trebalo je da osmaci počnu s rešavanjem zadataka iz matematike u devet časova, i da test rade do 11 časova. Međutim, polaganje testa je odloženo za četvrtak, takođe od devet do jedanaest.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu 19. juna, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom kalendaru. Podsetimo, celokupno polaganje male mature poništeno je 2013. godine kada su otkrivene, kako je tada zvanično objašnjeno, malverzacije s testovima iz srpskog i matematike.

Tada se ispostavilo da su testovi bili ukradeni, a za krađu je osumnjičena službenica štamparije Službenog glasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: