Čeka se reakcija: Turci poslali naoružane vojne avione nad Grčku

Osam turskih vojnih aviona sinoć je 34 puta povredilo grčki vazdušni prostor u severoistočnom, centralnom i jugoistočnom Egeju, navodi list Katimerini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.05.2019.

10:03

Čeka se reakcija: Turci poslali naoružane vojne avione nad Grčku
Christopher Furlong/Getty Images/Ilustracija

Turski avioni, šest borbenih aviona F-16, koji su leteli u tri formacije, i dva transportna aviona CN-235, koji su leteli odvojeno, takođe su dva puta povredili vazdušni prostor u Atini, naveo je list pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva odbrane.

Dva turska aviona bila su naoružana, navode izvori lista i dodaju da su turske avione presreli grčki avioni, u skladu s međunarodnim pravilima angažovanja.

Zvaničnici u Atini stalno ukazuju na postojano narušavanje grčkog vazdušnog prostora od vazduhoplovnih snaga Turske, kao i narušavanje Ekskluzivne ekonomske zone Kipra.

Juče je i grčki predsednik Prokopis Pavlopulos istakao da Grčka neće dozvoliti nastavljanje takvih incidenata u grčkom vazdušnom prostoru. Zbog toga su često Grčka i Turska na ivici sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: