"Hitni odgovor": I "kosovski vojnici" na NATO vežbi u Hrvatskoj

Na međunarodnoj vojnoj vežbi "Hitni odgovor 19" izvršen je vazdušni desant američkih snaga na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2019.

18:30

Foto: EPA/Valda Kalnina

Hrvatsko Ministarstvo odbrane navodi da se vežba izvodi od 10. maja do 6. juna na hrvatskom vojnom poligonu u Slunju i u kasarni "Josip Jović" Udbina, kao i na području Slovenije i Mađarske, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo je među 1.600 vojnika koji učestvuju u vežbi - iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Nemačke, ubrojilo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Navodi se da ovu vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: