Pokolj u Šri Lanki: Serija eksplozija, 207 mrtvih, 450 povređenih VIDEO

Broj žrtava u seriji eksplozija koje su potresle crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki neprestano raste. Po poslednjim podacima poginulo 207 ljudi, a ranjeno 450.

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2019.

08:27

Pokolj u Šri Lanki: Serija eksplozija, 207 mrtvih, 450 povređenih VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Vlada je uvela policijski čas koji odmah stupa na snagu, a za sada nije poznato koliko će on trajati, prenosi Rojters.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, dodao je da se sumnja da su dve eksplozije delo bombaša samoubica, javio je AP.

Eksplozije su pogodile tri crkve i tri hotela u ekonomskoj prestonici Šri Lanke Kolombu, kao i crkvu u gradu Negombo, a odjeknula je i eksplozija u hotelu nedaleko od zoološkog vrta u najvećem gradu. Poginule su dve osobe.

Među poginulima su vernici i hotelski gosti, među kojima ima i stranaca, prenosi AP.

Samo u jednoj crkvi poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici, preneo je Rojters.

Premijer Ranil Vikremesinge zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Policijski izvori su naveli da je u toku evakuacija povređenih, javio je Rojters.

Dve turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna TV prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi.

Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana.

Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Evropski lideri izrazili su šok zbog napada u Šri Lanki. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer napisao je u poruci predsedniku Šri Lanke da je "užasnut kukavičkim terorističkim napadima".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc napisao je na Tviteru da je "duboko potresen i zabrinut podmuklim teroristički napadima", javio je AP.

Šef Komisije EU Žan-Klod Junker izjavio je da je sa "užasom i žalošću" primio vesti o napadima u Šri Lanki.

Asocijacija crkvi u Izraelu izrazila je šok zbog bombaških napada na tri crkve u Šri Lanki.

"Vesti su tužne, bolne i teške. Mi se molimo znak sećanja da ubijene i želimo brz oporavak ranjenima", navedeno je u saopštenju te organizacije na društvenim mrežama.

Papa Franja osudio je danas "surove napade" u Šri Lanki i izrazio svoju najdublju povezanost s hrišćanskom zajednicom koja je pogodjena tokom okupljanja u molitvi, kao i s drugim žrtvama.

"S tugom i bolom primio sam vesti o smrtonosnim napadima koji su upravo danas, na Uskrs, doneli žalost i bol crkvama i drugim mestima gde su se ljudi okupili u Šri Lanki", rekao je papa desetinama hiljada okupljenih na Trgu Svetog Petra, prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: