Državna ceremonija u Nišu: Sećanje na žrtve FOTO

U Nišu je počela državna ceremonija obeležavanja 20 godina od NATO agresije, 1999. godine, u prisustvu zvaničnika i 20.000 građana.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

20:01

Državna ceremonija u Nišu: Sećanje na žrtve FOTO
Foto: B92

Ceremonija je započeta uz zvuk sirena za vazdušnu opasnost, u 19,45 sati, u trenutku u kojem su pre dve decenije prvi avioni NATO nadleteli Srbiju i bacili prve bombe, i u mraku koje je "razbijala" samo svetlost sveća u rukama građana.

Ceremoniji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oficiri svih rodova vojske i policije postrojeni su u prvom redu, na Trgu Kralja Milana u Nišu.

Patrijarh Irinej se obraća i služi moleban.

Agresija NATO trajala je 78 dana, a završena je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999. godine, a prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi i ranjeno pet puta više.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji, ukupna šteta procenjuje sa na više desetina milijardi dolara.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: