Ko je čovek koji je Venecuelu "okrenuo naglavačke"?

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido položio je zakletvu i proglasio se privremenim predsednikom te zemlje na masovnom skupu u Karakasu u sredu.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 24.01.2019.

12:21

Ko je čovek koji je Venecuelu
Foto: Tanjug/AP

Ubrzo nakon toga usledile su reakcije iz čitavog sveta. Mnoge zemlje odmah su priznale novog lidera, dok su neke osudile ovaj potez i izrazile podršku predsedniku Maduru.

Ali ko je Huan Gvaido, za neke, novi predsednik Venecuele?

Porodica i obrazovanje

Jedno od osmoro dece, ovaj 35-godišnjak je odrastao u primorskom gradu La Guaira i studirao je industrijski inženjering u venecuelanskom glavnom gradu Karakasu.
Foto: Tanjug/AP
Kada je imao samo 15 godina, 1999. godine, teške i obilne kiše prouzrokovale su bujične poplave u venecuelanskoj državi Vargas, koje su ostavile hiljadu mrtvih i povređenih, kao i hiljade beskućnika, uključujući među njima i njegovu porodicu.

Prema rečima njegovih kolega, Gvaidove političke stavove oblikovala je i neefikasna reakcija bivšeg predsednika Uga Čavesa na ovu prirodnu katastrofu.

Gvaido je oženjen Fabijanom Rosales, a njihova kćerka Miranda rođena je na vrhuncu protesta 2017. godine, tokom kojih je i sam povređen u sukobima sa policijom.

Političko aktiviranje

Gvaidovo političko poreklo može se pratiti još od vremena na koledžu, na kom je bio deo pokreta studenata koji su protestovali protiv odluke Čavesove vlade da ne obnovi dozvolu za emitovanje privatnoj televiziji Radio Karakas televizion (RCTV).

Čaves je optužio tu mrežu da krši zakone o radio-difuziji i podržava pokušaj državnog udara iz 2002. koji ga je zbacio sa dužnosti na dva dana. Čaves je, na kraju, "zamenio" RCTV državnom radio-televizijom.

Gvaido je 2009. godine, zajedno sa još jednom opozicionom figurom Leopoldom Lopezom, postao jedan od osnivača političke partije Popular Vill, kao odgovor na povrede sloboda pojedinaca i ljudskih prava. On je ušao u Narodnu skupštinu 2011. godine i predstavnik je države Vargas.

Opozicija

Kada je 5. januara položio zakletvu kao predsednik venecuelanske Narodne skupštine, Gvaido je obećao da će se protiviti predsedniku te zemlje Nikolasu Maduru. Opisujući Madurovu inauguraciju kao "nelegitimnu", on je izjavio da će je osporiti njegov zahjev i održao skup na kom je Narodna skupština objavila da je Gvaido spreman da zameni predsednika Madura.
Foto: Tanjug/AP
Posle tog saopštenja, venecuelanski ministar inostranih poslova Horhe Areaza rekao je lokalnim medijima da SAD pokušavaju da zbace Madura sa vlasti "gurajući" Gvaida.

"I vidite ovog čoveka, koga niko ne zna u Venecueli - kada pitate na ulicama 'ko je Huan Gvaido?' niko ga ne poznaje - on je sada proguran od Amerike da kaže da je novi predsednik".

Samo nekoliko dana nakon što je Narodna skupština objavila da je Gvaido spreman da zameni Madura, zadržale su ga vlasti na putu da prisustvuje mitingu. Gvaido je, međutim, pušten 45 minuta kasnije.

On je 15. januara napisao članak pod naslovom "Maduro je uzurpator. Vreme je da se uspostavi demokratija u Venecueli" za Vašington post u kom je opisana "kriza bez presedana" u toj južnoameričkoj zemlji. Nedelju dana kasnije, Narodna skupština optužila je Madura da je "uzurpirao" vlast i proglasila sve njegove odluke nevažećim.

Sledećeg dana Gvaido je položio zakletvu, proglasivši se privremenim predsednikom Venecuele u potezu koji su odmah priznali američki predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens. Američka vlada je pozvala Madura da se povuče "u korist legitimnog lidera koji odražava volju venecuelanskog naroda".

Do sada su SAD, Kanada, Argentina, Čile, Kolumbija, Brazil, Kostarika, Honduras, Panama, Paragvaj, Gvatemala, Peru i mnoge druge zemlje priznale Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele.

U međuvremenu, Nikolas Maduro je optužio SAD za pokušaj prevrata u toj južnoameričkoj zemlji. On je takođe saopštio da je Karakas prekinuo diplomatske i političke veze sa Vašingtonom i dao američkim diplomatama 72 sata da napuste zemlju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: