"Ne ponosimo se taksom, bili smo primorani"

"Vlada premijera Ramuša Haradinaja se ne ponosi taksom od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, ali je bila primorana da to učini."

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

19:53

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

To smatra savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši.

„Ova mera je bila obavezna jer Srbija u kontinuitetu sprovodi agresivnu diplomatsku kampanju protiv Kosova, posebno kod onih država koje nemaju dovoljno informacija o Kosovu i zapadnom Balkanu da povuku priznanja, a takođe preduzima mere protiv građana Kosova srpske nacionalnosti koji su pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga“, dodao je Matoši u emisiji "Poglavlja" na RTK2.

Odluka kosovske vlade dodatno je ugrozila nastavak dijaloga, a sporazume iz Brisela gurnula u drugi plan, tvrdi direktor foruma za razvoj i multietničku saradnju Dejan Radivojević.

„Ova odluka negativno utiče na proces dijaloga, s jedne strane imamo predsednika Vlade Ramuša Haradinaja koji izričito odbija da se takse ukinu, a s druge strane imamo Vladu Srbije koja ne želi da nastavi pregovore dok se takse ne ukinu i tako ćemo ići u krug sa stvarima koje na izgled deluju jako bitne, a u stvari su u potpunosti zaustvaile proces dijaloga“, rekao je Radivojević.

Iz Alijanse kosovskih preduzetnika poručuju da biznis ne poznaje politiku, ali politika je problem i prepreka za poslovanje preduzeća.

„Ako bi pitali vlasnike preduzeća u Srbiji, oni bi odavno priznali Kosovo jer imaju interes, takođe, ako bi pitali vlasnike kosovskih preduzeća oni nikada ne bi uveli takse Srbiji, stoga je politika i diplomatija iznad svega i to je veći, državni interes od samih preduzeća, zato je kosovska vlada primenila jedini instrument kojim pokušava da Srbiju baci na kolena, kada govorimo o kosovskom tržištu“, izjavio je Agim Šahini, predsednik Alijanse kosovskih preduzetnika.

Kosovska vlada uvela je 21. novembra taksu od 100 na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. I pored brojnih zahteva Evropske unije i SAD za ukidanje te odluke, kosovski zvaničnici poručuju da će taksa biti ukinuta kada Kosovo i Srbije postignu sveobuhvatni pravni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: