Ves Mičel podnosi ostavku

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel podnosi ostavku 14 meseci posle dolaska na tu dužnost, javila je agencija AP.

Izvor: Beta

Utorak, 22.01.2019.

18:49

Ves Mičel podnosi ostavku
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Američko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će Mičel napustiti dužnost polovinom februara. Portparol Stejt departmenta Robert Paladino izjavio je da je Mičel "vredan i efikasan" kao i "dobar prijatelj američkih saveznika i partnera u Evropi".

Mičelov odlazak dolazi u trenutku zategnutih odnosa između Vašingtona i evropskih zemalja zbog nesuglasica o trgovini, troškovima u odbrani i američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Mičel je postavljen na dužnost u oktobru 2017. godine dok je šef diplomatije bio Reks Tilerson. Pre Mičela, tu funkciju je obavljala Viktorija Nuland.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa srpskim zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

AP ocenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabilizovanje poljuljanih veza administracije američkog predsednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usled nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

"Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cenio sam njegove savete i mudrost za vreme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji", poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo.

Navodi se da je Mičel "Vašington postu", listu koji je prvi izvestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, pre svega da bi provodio više vremena sa dvoje male dece, a ne zbog neslaganja sa politikom Trampove administracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: