"Pozdravljamo odnose Srbije i Rusije"

Nemačka i Francuska pozdravljaju dobre odnose Srbije i Rusije dok god se ne kose sa evropskim putem.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 22.01.2019.

00:15

Foto: Thinkstock

To su poručili ambasadori tih zemalja u Beogradu Tomas Šib i Frederik Mondoloni, uz ocenu da bi Srbija mogla da se pridruži EU do 2025.

U intervjuu zai "Blic", francuski ambasador Mondoloni primetio je da su u prethodnim godinama srpske vlasti uložile vidne napore da pozovu u posetu i dočekaju lidere iz glavnih zemalja partnera.

"Mislim da je poseta predsednika Putina pokazala volju srpskih vlasti da pokažu dugogodišnje pozitivne odnose između Srbije i Rusije. Francuska pozdravlja te dobre odnose dok god oni nisu u kontradikciji sa strateškim opredeljenjem Srbije da se priključi EU, što podrazumeva neophodne reforme i poštovanje vrednosti pravila Evropske unije", rekao je on.

I njegov nemački kolega Tomas Šib pozdravio je činenicu da Rusija i Srbija imaju dobre odnose.

Dva ambasadora su, u istom intervjuu, najavila skorašnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i evetnutalno nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

"Bilo nam je žao što je poseta predsednika Makrona morala da bude odložena. Ipak, insistiramo na ovoj poslednjoj reči - odložena - jer naš predsednik je i dalje posvećen tome da poseti Srbiju. Sada predano radimo na tome da nađemo novi datum što je pre moguće", rekao je Mondoloni.

Šib je podsetio da redovno stižu delegacije nemačkih poslanika i ministara sa saveznog nivoa, kao i iz raznih pokrajina, i ujedno izrazio nadu da će uskoro i savezna kancelarka Merkel ponovo da dođe u posetu Srbiji.

Na pitanje da li se može očekivati neki datum kad je reč o proširenju EU i na Zapadni Balkan, Mondoloni podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo 2025. kao moguću godinu priključenja Srbije EU, ako reforme budu sprovedene, a da je istovremeno Makron naznačio da do novog proširenja može doći pošto se EU bude reformisala.

"Ova dva cilja nisu u kontradiktornosti. Za predsednika Makrona reforma EU treba da se odvija tokom nekoliko narednih godina. Tokom tog perioda Srbija treba da nastavi da ulaže napore kako bi se i sama reformisala. Ukoliko potrebni napori budu sprovedeni brzo na obe strane, Srbija bi mogla da se pridruži EU do 2025", kaže francuski ambasador.

Postizanje tog cilja, ukazuje on, podrazumeva snažnu volju u Srbiji da se sprovedu neophodne reforme ubrzanim tempom - uključujući i vladavinu prava.

Istovremeno, ambasador Šib ukazuje da se kancelarka Merkel snažno zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ako budu ispunjeni neophodni uslovi.

On kaže da se ne radi toliko o nekim rokovima, već o napretku u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Radi se, kaže, o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, o poboljšanju položaja novinara i o dobrim zakonima koji će štititi građane, a "što bolje ove reforme budu napredovale, to će više preostalih poglavlja moći da bude otvoreno".

"Konstatovali smo napredak i ja mogu samo da ohrabrim Vladu i Skupštinu i svakog koji je uključen u taj poduhvat da ne posustane. Isplatiće se svakako", zaključio je nemački ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: