Putin o KiM; Vučić: Bez Rusije neće biti nikakvog rešenja

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, tokom boravka u Beogradu, da je "ruski stav po pitanju Kosova i Metohije poznat".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

17:00

Putin o KiM; Vučić: Bez Rusije neće biti nikakvog rešenja
Foto: Tanjug/Tanja Valiè

"Mi se zalažemo za obostrano prihvatljvio rešenje za Kosovo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Putin.

On je dodao da su poslednji potezi Prištine - uvođenje takse i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost

"Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana, jer ti potezi mogu da dovedu do destabilizacije Balkana", dodao je Putin.

Rusija je kao i Srbija zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da je imao čast da "ugosti iskrenog i dokazanog prijatelja Srbije".

On je rekao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo da je Srbija uvek bila spremna za razgovore i kompromise, ali da nikada ne može i neće da pristaje na poniženja.

"Plašim se da neki ljudi nisu spremni na kompromise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ail ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju", poručio je Vučić.

On je na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Rusije istakao da su po svim pitanjima postigli visok stepen saglasnosti,

Zahvalio se na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Vučić je preneo novinarima da je ruskog kolegu upoznao sa svim što se dešava u vezi sa Kosovom i Metohijom, o protivpravnim taksama koje su uvele albanske vlasti u Prištini, kao i o osnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244.

"Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina", podvukao je Vučić.

Naveo je da mu je bila izuzetna čast što je imao priliku da ugosti predsednika Rusije, za kojeg je rekao da je iskreni, dokazani prijatelj Srbije i naroda.

Naglasio je da je zadovoljan zbog napretka saradnje u svim oblastima i primetio da nikada nismo potpisali toliko sporazuma.

Vučić je rekao i da "bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog pitanja".

"Pre svakog rešenja ću se posavetovati sa Putinom", naglasio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: