Špijunira profesore i studente? Ministarstvo nije nadležno

Bivšeg direktora Visoke škole za vaspitače u Aleksincu kolega optužuje da sa kućnog računara nadgleda zaposlene i studente.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

23:26

Špijunira profesore i studente? Ministarstvo nije nadležno
Screenshot/TV Prva

U školi negiraju optužbe, a nadležni se još nisu uključili u ovaj slučaj.

Video nadzor sa osam kamera, kažu bivši i sadašnji direktor, uveden je pre desetak godina zbog bezbednosti.

*Kamere snimaju samo hol škole, okolinu, kotlarnicu i direktorovu kancelariju", kaže Stojan Obradović, bivši direktor Visoke škole za vaspitače u Aleksincu.

Međutim, jedan od predavača, profesor Miroslav Kuka, tvrdi da je bivši direktor za vreme svog mandata od 2011. do 2017. imao pristup video nadzoru i od kuće.

"To tvrdim na osnovu njegovih izjava sa dve sednice nastavničkog veća iz 2011. gde je obrazložio da to radi zbog bolje radne discipline. O tome posedujem i audio zapise", navodi Miroslav Kuka, Visoka škola za vaspitače u Aleksincu.

*Ja sam rekao da može da se gleda da bi povećao disciplinu radnika, ali da ne gledam, ne pada mi na pamet, nema potrebe, naš nadzor čuva podatke devet meseci.
On stalno piše protiv mene i skoro svih zaposlenih, napisao više od 300 zahteva, nisam dobio nijedan nalog da ispravim nepravilnosti", objašnjava Obradović.

U vezi sa ovim slučajem, profesor Kuka, više puta je, kaže, slao dopise Ministarstvu prosvete. Nijednom nije dobio odgovor. Zbog sumnje da je Obradović nastavio sa tom praksom i nakon isteka mandata, krajem prošle godine dopisom se obratio i sadašnjem direktoru škole.

- Da li ste pokušali da proverite te navode?

"To ne mogu ja, nemam tehničkih kapaciteta, to mora policija", kaže Milutin Đuričković, direktor Visoke škole za vaspitače u Aleksincu.

- Prijavili ste njima?

"Ne nema potrebe, nije tačno", odgovara.

- Kako to znate?

"Tvrdim odgovorno da je tako",, zaključuje Đuričković.

U Ministarstvu.prosvete su nam rekli da nisu nadležni za ovakve prekršaje. U Policiji i Tužilaštvu u Aleksincu da nije bilo prijava u vezi sa ovim slučajem. Iz škole najavljuju prijavu protiv prof. Kuke zbog, kako kažu, narušavanja ugleda škole. Tužbu najavljuje i profesor Obradović

Komentar profesora Kuke na to je da se nada da će nadležni konačno početi da se bave ovim slučajem i utvrditi ko ne govori istinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: