"Putin će sutra izneti stav Moskve o Kosovu"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izneće tokom sutrašnjih razgovora u Beogradu stav Moskve o Kosovu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

16:35

Foto: Tanjug/AP

"Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244", rekao je uoči Putinove posete njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Kako je rekao, Rusija će podržati zadovoljavajuće obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali Rusija veruje da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Ono (rešenje) treba zaista da bude sprovedeno", rekao je Ušakov, preneo je Tas.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi ukazao da se situacija na Kosovu, ionako teška, dodatno iskomplikovala u poslednje vreme zbog uvođenja taksi i odluke o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ušakov je to nazvao provokativnom potezima kosovskih Albanaca.

"To su stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH. To je i decembarska odluka tzv. kosovskog parlamenta o usvajanju zakona o transfomaciji snaga bezbednosti u vojsku. To predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN", rekao je Putinov pomoćnik. On je naveo i da će u ruskoj delegaciji biti i šef diplomatije Sergej Lavrov, vicepremijer Jurij Borisov, ministar energetike Aleksandar Novak, ministar tehnološkog razvoja Konstantin Noskov, ministar rada i socijalne zaštite Maksim Topiljin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin, šef "Gasproma" Aleksej Miler, direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, zamenik ministra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: