Koji narodi su najspremniji da brane otadžbinu oružjem

Istraživanje instituta "Galup internacional", sprovedeno u 64 zemlje, pokazalo je da u zapadnoevropskim državama nedostaje spremnost da se zemlja brani oružjem.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.12.2018.

12:42

Koji narodi su najspremniji da brane otadžbinu oružjem
Foto: Gettyimages

Tako je u Austriji svega 21 odsto Austrijanaca izjavilo da bi oružjem štitilo svoju domovinu.

U državama Bliskog istoka, severne Afrike i u Pakistanu trenutno bi do 94 odsto građana uzelo oružje da brani otadžbinu.

U zapadnoj Evropi svega jedna četvrtina stanovništva, u proseku, u slučaju potrebe, uzela bi oružje u ruke da brani zemlju.

"Ovi rezultati iznenađuju. Očigledno Austrijancima nedostaje, kao i ostalima u centralnoj Evropi, konkretna slika pretnje", analizirao je direktor Vojno-istorijskog muzeja Kristijan Ortner aktuelnu studiju.

On naglašava da je u kriznim godinama između 1956. i 1968, kao i tokom Hladnog rata, bila jasna pretnja.

"Za moderne vojske je od ogromnog značaja da stanovništvu prenese koliko brzo u sadašnjici mogu u centralnoj Evropi biti pokrenute političke i socijalne krize", upozorio je ovaj vojni istoričar.

U Švajcarskoj, kako pokazuje studija, postoji veća spremnost za odbranu zemlje u slučaju opasnosti.

Tako bi 39 odsto Švajcaraca branilo otadžbinu, a u takođe neutralnoj Švedskoj čak 55 odsto.

"Evropska integracija je sigurno puno doprinela poboljšanju osećaja sigurnosti u Austriji, i tome da su se scenariji pretnje promenili u hibridne mešavine, koje se teško razumeju", objašnjava Ortner.

On je podsetio da je poslednja veća pretnja na granicama Austrije bila pre 27 godina, tokom raspada bivše Jugoslavije.

Studija pokazuje da je, ako su zemlje neprestano suočene s konfliktima, većina stanovništva spremna na vojnu odbranu, a to je tako za zemlje poput Izraela, gde bi oružjem zemlju branilo 66 odsto stanovnika, a u Turskoj čak 73 procenta.

U SAD, koje su aktivne na mnogim ratištima, spremno je samo 44 odsto stanovništva da oružjem brani zemlju.

Takođe je interesantno da svega 52 odsto katolika kaže da bi za svoju zemlju pošlo u rat, dok bi to učinilo 78 odsto muslimana, 77 Indusa i 66 odsto budista.

Kada je reč o razlikama polova, spremnost muškaraca da idu u rat je sa 67 odsto veća od one kod žena koja je na 52 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: