"Približavanje Kosova i Srbije – bajka iz davnih vremena"

Nakon što su se Vučić i Tači na hitnoj sednici SB otvoreno sukobili, u odnosima Prištine i Beograda u doglednoj budućnosti radiće se samo na ograničenju štete.

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 19.12.2018.

12:53

Foto: Tanjug/AP/Craig Ruttle

"Mnogi su letos pomislili da su predsednici Kosova i Srbije na kursu približavanja. Ali danas to zvuči kao bajka iz davnih vremena“, piše Mihael Martens za Frankfurter algemajne cajtung pod naslovom "Bitka za Kosovo polje“, prenosi "Dojče vele".

"Savet bezbednosti pozabavio se odlukom parlamenta u Prištini od prethodne nedelje. Prisutni poslanici su jednoglasno – doduše parlamentarci srpske manjine nisu učestvovali u zasedanju – odlučili da se formira kosovska armija. Moskva i Beograd snažno su protestovali, a čak je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio da za to 'nije vreme'. Sjedinjene Države su pak, kao najvažnija sila zaštitnica Kosova, izričito podržale tu inicijativu“.

U tekstu se napominje da je Tači u Njujorku rekao da kosovska armija „nikada neće biti opasnost u regionu“, što su podržali Amerikanci, dok je Vučić s druge strane izjavio da je „veoma zabrinut“ zbog budućnosti Srba, Srbije i Zapadnog Balkana, na šta je ruski ambasador pri UN dodao da situacija „svakog časa može da eksplodira“.

„No, veličina planirane armije koja bi trebalo da se formira u narednih deset godina, a prema trenutnom stanju ne poseduje ni avijaciju, ni tenkove, za Srbiju ne predstavlja opasnost. Jer, 5.000 kosovskih vojnika nije ni desetina u odnosu na srpsku armiju.“

„Dok Vučić s jedne strane priznaje da je Kosovo za Srbiju izgubljeno i Beograd insistira na suverenitetu nad Kosovim poljem, što je čista fantazija, Vlada Srbije s druge strane sistematski pokušava da spreči konsolidaciju kosovske države. Ministarstvo spoljnih poslova investira ogroman novac i resurse kako bi pokušalo da ubedi države koje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da tu svoju odluku povuku ili pak pokušava da spreči nova priznanja. Naime, kao veliki uspeh, srpska vlada je nedavno slavila to što joj je pošlo za rukom da spreči da Kosovo bude primljeno u Unesko i u Interpol.“

„Spor oko pitanja da li treba da se formira kosovska armija, star je koliko i sama država Kosovo. Možda još stariji“, piše frankfurtski list i pominje Ahtisarijev plan koji se, kada je formiranje bezbednosnih trupa u pitanju, „može različito tumačiti“.

„Nezavisnost se može održati samo ako se naoružamo– tako to tumače kosovski Albanci. U tome ih od početka podržava Vašington“, piše Mihael Martens i zaključuje: „Nakon što su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači na hitnoj sednici Saveta bezbednosti otvoreno sukobili, u odnosima Prištine i Beograda u doglednoj budućnosti radiće se samo na ograničenju štete.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: