Masovni opoziv ambasadora u BiH, na spisku i SRB i HR

Predsedništvo BiH je na vanrednoj sednici opozvalo s dužnosti ambasadore BiH u više od 20 država i stalnih misija, među kojima i ambasadore u Srbiji i Hrvatskoj

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.12.2018.

20:13

Masovni opoziv ambasadora u BiH, na spisku i SRB i HR
Foto: Thinkstock

U svim ovim diplomatskim misijama kadrovi koje su tokom prethodne četiri godine postavili bivši hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i srpski član državnog vrha Mladen Ivanić, prenosi HINA.

Ta agencija navodi da je smene svih srpskih diplomata ranije najavio Milorad Dodik nakon što je u oktobru izabran za člana Predsedništva BiH, uz obrazloženje da je reč o kadrovima koji se nisu dovoljno konsultovali s vlastima Republike Srpske.

Sadašnja ambasadorka BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj, navodi Hina, pre imenovanja na tu dužnost bila šef Čovićevog kabineta i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva.

HDZ BiH je današnju odluku člana BiH Predsedništva Željka Komšića o smeni svih hrvatskih ambasadora ocenio kao politički revanšizam i nastavak pokušaja razvlašćivanja Hrvata od strane nelegitimnog hrvatskog člana državnog vrha, prenosi agencija.

Predsedništvo BiH ima isključiva ovlašćenja da imenuje ambasadore i generalne konzule, a nepisano je pravilo da hrvatski, srpski i bošnjački članovi državnog vrha suvereno odlučuju o imenovanju diplomata iz reda naroda kojem i sami pripadaju, prenosi agencija.

Pored Srbije i Hrvatske, opozvani su ambasadori u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egipatu, Grčkoj, Izrael, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom kraljevstvu i ambasador BiH pri Svetoj Stolici, navodi FENA.

Predsedništvo BiH je, kako je saopšteno, s dužnosti opozvalo i šefove stalnih misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Savetu Evrope u Strazburu, šefa Misije BiH pri OEBS-u i kancelariji UN-a u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Izraelu.

"Odlučio sam da uvedem neke nove ljude"

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo smenilo sve ambasadore na mestima u diplomatsko-konzularnoj mreži koja pripadaju Republici Srpskoj i da će u narednom periodu ta mesta biti popunjena.

"U skladu sa ovlašćenjem srpski član Predsedništva raspolaže srpskom kvotom u diplomatsko-konzularnoj mreži i ja sam odlučio da uvedem neke nove ljude", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi RTRS.

On je naveo da je smenjen i jedan broj ambasadora iz hrvatskog korpusa, dok su na nekim pozicijama koje pripadaju Bošnjacima izvršena imenovanja na ranije upražnjena mesta.

Dodik je rekao da je sa druga dva člana Predsedništva BiH sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mesta i ona koja se rotiraju, pripadaju kojem narodu.

"Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sređenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada", naglasio je Dodik.

On je ocenio da je to usaglašen pristup i da je fer i za Republiku Srpsku.

Kada je reč o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih pozicija, Dodik je podsetio na diplomatsku praksu da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: