"Hrvatski policajci tuku migrante pendrecima i nogama"

Nemački javni servis ARD objavio je video na osnovu kojeg postavlja pitanje: Da li Hrvatska proteruje migrante u BiH preko „zelene granice“ - dakle ilegalno.

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2018.

14:25

Foto: Tanjug/AP

MUP Hrvatske se oko toga još nije oglasio, piše Dojče vele.

Na tragu prigovora koje nevladine organizacije, a i sami migranti, već nekoliko meseci imaju na rad Hrvatske policije po pitanju tretmana osoba koji ilegalno prelaze granicu, novinari ARD-a iz Studija Beč analizirali su opsežan video-materijal sniman skrivenom kamerom i istraživali na licu mesta – u pograničnom predelu između BiH i Hrvatske.

Video je ARD-u (i drugim medijima) na raspolaganje stavila nevladina organizacija Border Violence Monitoring. Radi se ukupno o 132 video-snimka. ARD piše da se na njima može videti ukupno 54 „verojatno ilegalna vraćanja grupa migranata iz Hrvatske u smeru Bosne i Hercegovine".

Na snimcima, kako prenosi ARD, između ostalog se mogu videti hrvatski policajci u blizini granice s BiH – koji delom i uz upotrebu sile (udarci nogom, pendreci) prisiljavaju migrante da se „postroje". I onda šumskim puteljkom kreću, očigledno prema „zelenoj granici" u smeru BiH.

Kolektivno i nasilno vraćanje migranata?

U periodu septembar-oktobar 2018. detektovano je najmanje 386 osoba, među njima žene i deca, kako ih naoružane pripadnici MUP-a RH (regularne policije i specijalnih jedinica) prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vide policajci kako se sami vraćaju natrag. Na snimcima se ne vidi premlaćivanje migranata, za šta su hrvatski policajaci često bili optuživani.

ARD sumnja da se radilo o prisilnom vraćanju migranata u BiH, takozvanoj „pushback" praksi koja krši povelju UN o izbeglicama, kako je za ARD rekao Neven Crvenković iz UNHCR-a u Sarajevu. Prebacivanje migranata koji su ilegalno prešli granicu regularno se odvija preko službenih graničnih prelaza po dogovoru dotičnih zemalja.

Za to je potrebno sprovesti postupak koji se pismeno dokumentuje, te tim ljudima omogućiti, ukoliko žele, da podnesu zahtev za azil ili drugi vid zaštite.

MUP: „Radimo u skladu s važećim pravom"

Ministarstvo unutrašnjih poslova i sam resorni ministar Davor Božinović poslednjih meseci dosledno ponavljaju kako Policija RH deluje u „skladu s važećim EU-pravom". Rad pripadnika MUP-a na čuvanju spoljne granice EU pre nekoliko meseci je, kako često zna da naglasi ministar Božinović, pohvalila i nemačka kancelarka Merkel.

Na samim snimcima, piše ARD, ne vidi se jasno kuda idu migranti, ali se izražava sumnja da su oni bili prisiljeni da se vrate u BiH. Nemački novinari su istraživali i s druge, bosanske strane granice. Radi se o području u blizini graničnog prelaza Užljebić.

U materijalu koji je objavio ARD, čuju se i same izbeglice i migranti. Prenosi se izjava jednog mladića iz Pakistana, koji kaže da su hrvatski policajci migrantima rekli da „niko ne sme ostati u Hrvatskoj", odnosno da se moraju vratiti u Bosnu kad ih uhvate.

Hrvatska vlada odbacuje prigovore

Hrvatska vlada je poslednjih mjeseci u nekoliko navrata oštro odbacila prigovore na navodno ilegalno postupanje prema migrantima, između ostalog od strane saveta Evrope ili Hjuman rajts voča.

Na osnovu snimaka koje je prikupila organizacija Border Violence Monitoring (koji su joj anonimno dostavljeni), ARD u svom prilogu postavlja pitanje, da li je to istina.

MUP Hrvatske još nije odgovorio na upit ARD-a o tretmanu migranata na granici s BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: