"Ne znam da li bi Barbara uopšte bila primljena na FPN"

Snimak izveštavanja sa protesta opozicije novinarke Studija B, već sedam dana zaokuplja društvene mreže i medije.

Izvor: B92, Prva

Nedelja, 16.12.2018.

11:11

Zašto u izveštaju Barbara Životić nije odgovorila na osnovna novinarska pitanja ko, šta, gde, kad i kako, odgovor je dala njena direktorka: zato što ima svoj stav i viđenje događaja.

Koliko se novinarstvo razlikuje u teroriji i praksi, govorili su profesorka Fakulteta političkih nauka Neda Todorović i profesor Fakulteta za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja.

Postoji li novinarska etika u srpskim medijima? Poštuju li se pravila profesije? Da li novinari danas znaju da razlikuju vest od izveštaja, izveštaj od komentara?

Na pitanje kako bi ocenila izveštaj reporterke Studija B, profesorka FPN Neda Todorović kaže da nismo videli izveštaj i faktografiju, već komentar događaja.

"Prva lekcija na našem fakultetu je fakografija. Mi sliku događaja nismo videli, već smo dobili komentar. U faktografiji se operiše činjenicama, a novinar nema pravo na lično mišljenje. Svoj stav može da iskaže u analičkim žanrovima“, kaže prof. Neda Todorović.

Na pitanje da li to znači da Barbara Životić ne bi položila ispit na FPN, profesorka Todorović je odgovorila:

"Ne znam da li bi ona kod nas uopšte bila primljena“.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: