Srbija i Crna Gora "u klinču" zbog guslara; "A Njegoš?"

Crnogorsko Ministarstvo kulture je reagovalo zbog događaja prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.12.2018.

17:07

Srbija i Crna Gora
FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIÆ / TANJUG

Navedeno je da su organizatori nastupom guslara, odevenog u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju, posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore.

"Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije ''Ivo Andrić'' u Pekingu", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva koje prenosi RTCG.

U njemu dalje piše da "to što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama".

"Poštujući činjenicu da pevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESKO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematerijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasleđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH bude prihvaćena od strane Uneska", poručili su iz crnogorskog mistarstva.

"Guslar je bio u nošnji koju nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini"

Ministаrstvа kulture i informisаnjа Srbije saopštilo je da je guslаr koji je izveo pesmu nа otvаrаnju Kulturnog centrа "Ivo Andrić" u Pekingu bio odeven u nošnju koju su "nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini", i da je to "činjenicа koju nijednа novа identitetskа konstrukcijа ne može dа izmeni".

U odgovoru na saopštenje Ministаrstvа kulture Crne Gore, navodi se da je izraziti deo srpskog nаsleđа poticаo i potiče iz Crne Gore i da Srbija tom prilikom "nije uzelа ništа tuđe" i da je nadležno crnogorsko ministarstvo trebalo "sа više tаktа i skrupulа dа se oglаsi u vezi sа ovom temom".

"(Ovim putem ih) obаveštаvаmo dа Srbijа nije 'posegnulа' ni u čije kulturno nаsleđe 'predstаvljаjući gа kаo svoje', i ohrаbrujemo ih dа pаžljivije izuče nesporne etnogrаfske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu zа neprimerenom i neаrgumentovаnom jetkošću", navodi se u saopštenju i dodaje da je spremno da im u tom poslu "pruže i odgovаrаjuću pomoć i podаtke".

Ministаrstvo kulture i informisаnjа Srbije je dodalo da je, prilikom nominаcije pevаnjа uz gusle zа Uneskovu listu nemаterijаlne kulturne bаštine, podnelа opsežnu dokumentаciju i da su stručnjаci Uneskа dve godine vrednovаli priloženi dosije, a da je čitаvа procedurа bilа jаvnа.

"Upis nа listu Uneskа ne znаči dа tvrdimo dа su Srbi izmislili gusle i guslаnje, nego dа je reč o temeljnoj i živoj bаštini srpskog nаrodа, o čemu svedoče brojnа udruženjа i posećene guslаrske večeri", navodi se u saopštenju.

"Ukoliko crnogorski separatisti budu nastavili da govore besmislice..."

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je neosnovanim optužbi zvanične Podgorice da je Srbija nedavno na otvaranju Kulturnog centra u Pekingu, "posegnula" za konkretnim nasleđem Crne Gore, dodajući da je upitan njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima.

Ukoliko ti Crnogorci, koje Raković naziva, "crnogorskim separatistima", budu nastavili da govore besmislice, za očekivati je da nam kažu i da zbog Njegoševog lika na srpskim novčanicama, srpskim dinarima, "posežemo za kulturnim nasleđem Crne Gore".

"Budući da su crnogorski separatisti konvertovali u novi identitet, pritom na osnovu laži i falsifikata, upitan je njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima", kaže Raković za podgorički portal IN4S.

"Smeta im srpski narodni guslar u srpskoj narodnoj nošnji Crne Gore, a ne smeta im da na Hrvatskoj radioteleviziji, u emisiji ''Lijepom našom'' iz Tivta, folklorni ansambl u istovetnoj narodnoj nošnji pleše u emisiji koja nosi naziv državne himne Republike Hrvatske", naveo je Raković.

On objašnjava da narodnu nošnju u Crnoj Gori kao nasleđe dele i Srbi Crne Gore i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Dodao je da istovetnu mušku narodnu nošnju nose i Srbi u Hercegovini odnosno u Republici Srpskoj.

"Time je ta narodna nošnja i srpska narodna nošnja u Crnoj Gori i Hercegovini. I danas kao i ranije. I biće", jasan je Raković.

Navodi da su Republika Srbija i Republika Srpska jedno, a biće to i Crna Gora kada se u toj republici, kako kaže, upostavi redovno stanje.

"Naše srpsko nasleđe je zajedničko i svesrpsko", ukazao je Raković i zaključio da "jedini problem koje Ministarstvo kulture crnogorskih separatista uistinu ima je što su se konvertovali iz Srba u neki drugi identitet".

Inače, Crna Gora je sa Albanijom, BiH i Hrvatskom protestovala nedavno kod Uneska zbog odluke da se muzički instrument gusle uvrste na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, zahtevajući da se ta svetska organizacija izjasni da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: