Osnovana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva

U Kijevu je osnovana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, odvojena od Moskovske patrijaršije, javljaju agencije.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.12.2018.

17:01

Osnovana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva
Foto: Tanjug/AP

Na saboru predstavnika nove crkve, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, za poglavara crkve izabran je mitorpolit Epifanij, prenosi Tas.

"Svima čestitam na uspostavljanju autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve koja je upravo stvorena", kazao je Porošenko pred hiljadama ljudi su se danas okupile ispred Hrama Svete Sofije u Kijevu.

Novi poglavar crkve odabran je iza zatvorenih vrata na takozvanom saboru ujedinjenja, navodi AP.

Američka agencija podseća da se taj sabor održava u vreme ratnog stanja koje je proglašeno u deset pograničnih regiona Ukrajine.

Ono je proglašeno 26. novembra na 30 dana zbog "ruske pretnje" posle incidenta u Kerčkom moreuzu, kada su ruske pomorske snage zaplenile tri ukrajinska vojna broda i uhapsila članove njihovih posada, s obrazloženjem da su povredile ruske teritorijalne vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: