Svetski mediji o Kosovu: Priština prkosi Srbiji i NATO

Vest da je Priština usvojila zakone kojima se omogućava transformacija KBS preneli su mnogobrojni svetski mediji.

Izvor: Beta

Petak, 14.12.2018.

15:21

Svetski mediji o Kosovu: Priština prkosi Srbiji i NATO
Foto: Tanjug/AP/Florent Bajrami

Svi pišu o tome da je odluka Prištine naišla na žestoko protivljenje Srbije, dok neki, poput “Njujork tajmsa”, navode da Priština prkosi Srbiji i NATO.

Priština prkosi Srbiji i NATO, konstatuje se u "Njujork tajmsu" i dodaje da su se tome protivili NATO i Srbija, koja je poručila da će to predstavljati pretnju miru u balkanskom regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

"Njujork tajms" navodi da je ovaj potez Prištine imao podršku SAD i da je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet u prošlonedeljnom intervjuu za RTK kazao da je "jedino prirodno za Kosovo kao suverenu, nezavisnu zemlju da ima sposobnost samoodbrane".

Ali, dodaje se, SAD su napomenule da će taj proces transformacije bezbednosnih snaga u vojsku spremnu za borbu trajati deceniju.

U tekstu se navodi i poruka srpske premijerke Ane Brnabić da današnje odluke ne doprinose saradnji i stabilnosti u regionu.
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu
Američka agencija Blumberg izvestila je o usvajanju zakona za formiranje tzv. vojske Kosova, naglašavajući da Srbija to vidi kao prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Agencija navodi da su današnjim glasanjem zaobiđene primedbe predstavnika Srba u kosovskoj skupštini, koji su ranije blokirali pokušaje izmene kosovskog ustava, koji ne predviđa regularnu vojsku.

Zapadni saveznici Kosova, koji su podržali njegovo odvajanje od Srbije, pozvali su na oprez kada je u pitanju osnaživanje Kosovskih bezbednosnih snaga sa 4.000 pripadnika, dodaje se.

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, podseća Blumberg i dodaje da obe strane treba da razreše sporove da bi se kvalifikovale za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe se podseća da je srpska premijerka Ana Brnabić upozorila da bi te jedinice mogle biti upotrebljene protiv srpske manjine na Kosovu, što bi moglo da izazove odgovor Beograda.

Agencija navodi da je dijalog Beograda i Prištine zastao, a da su se odnosi pogoršali nakon lobiranja Srbije protiv članstva kosova u Interpolu, a da je kosovo zauzvrat uvelo povećanje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

BBC piše o glasanju u kosovskom parlamentu i formiranju tzv. vojske Kosova, ocenjujući da je Priština znatno skrenula sa evroatlantskog puta.
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ
Britanski Rojters ukazuje na to da su SAD ovaj potez okarakterisale kao "istorijski", ali da ga je NATO kritikovala.

Ansa navodi da su poslanici kosovske skupštine brzo izglasali tri zakona kojima se menja mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) iz civilnog u vojni, bez promene imena ovih snaga. Odluku Prištine otvoreno su podržali SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje, uz ocenu da sada nije odgovarajući trenutak i da bi sve trebalo da bude izvedeno uz neophodne ustavne amandmane, piše Ansa.

Rojters ističe da se sve to događa nedelju dana nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi taj potez mogao da izazove vojnu intervenciju Beograda. Agencija naglašava da se Srbija snažno protivi ovom potezu i podseća da je Beograd upozorio da bi formiranje tzv. kosovske vojske moglo da destabilizuje Balkan.

Iako bi formiranje takve vojske moglo da potraje godinama, srpski političari veruju da taj potez ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova, napominje britanska agencija i dodaje da albanski predstavnici negiraju te optužbe.
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ
I ruska agencija TAS prenela je da je parlament nepriznate republike Kosovo odobrio stvaranje vojske na sednici, ističući da u glasanju nisu učestvovali članovi Srpske liste.

TAS prenosi i da su nakon usvajanja zakona kosovski lider Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj čestitali poslanicima i građanima Kosova.

Komandant KBS Rahman Rama rekao je danas da će "vojska služiti svim građanima i biti aktivna na celom Kosovu", uključujući severni deo, navodi TAS.

Agencija prenosi da je Beograd veoma zabrinut zbog planova Kosova i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti. KFOR je poslao patrole u Kosovsku Mitrovicu da paze na most preko Ibra koji povezuje srpski i albanski deo.

Podseća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su planovi Kosova o formiranju oružanih snaga u pogrešno vreme te da bi mogli da podriju stabilnost i naškode perspektivi članstva Kosova u NATO.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pak saopštilo da potez kosovskih vlasti o formiranju vojske može da dovede do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu već i za bezbednost na celom Balkanu.

Ministarstvo je dodalo da Moskva očekuje da KFOR "primeni svoj mandat i preduzme sveobuhvatne mere kako bi neutralisao i razoružao takvu instituciju u slučaju da bude formirana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: