Asad progovorio o obaranju ruskog aviona

Predsednik Sirije Bašar Asad izjavio je da je Izrael namerno izazvao sirijske protivvazdušne snage da obore ruski avion tokom izraelskog napada 17. septembra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.12.2018.

15:35

Asad progovorio o obaranju ruskog aviona
EPA/SANA HANDOUT

U intervjuu za omanske medije Asad je rekao da su se Damask i Moskva saglasili da prijateljska vatra u incidentu u kome je ubijeno 15 ruskih vojnika nije bila slučajnost.

"Naše rukovodstvo je saglasno s Rusima i jasno je da je incident bio nameran. Ruski mediji su transparentni i uspeli su da otkriju laži u nekim tvrdnjama", rekao je Asad, preneli su izraelski mediji.

Moskva je već odgovornost za incident pripisala Izraelu, navodeći da su izraelski borbeni avioni koristili veću rusku letelicu kao štit, što Izrael poriče.

Rusija je posle toga unapredila sirijsku protivvazdušnu odbranu isporučivši sistem S-300, za koji Damask tvrdi da će navesti Izrael da "pomno razmisli" pre nego što izvede nove udare iz vazduha.

U subotu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da dve zemlje moraju da unaprede vojnu saradnju u Siriji.

Netanjahu je više puta upozorio da neće dozvoliti da se Iran i njegovi saveznici, uključujući libanski šiitski Hezbolah, učvrste u susednoj Siriji.

Izraelska vojska je to nastojala da spreči napadima na njihove mete, poput onog u septembru, kada je oboren ruski izviđački avion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: