Madrid se "probudio" i uputio ultimatum Briselu

Španski premijer Pedro Sančes izvršio je pritisak na svoje evropske partnere i zapretio da će blokirati sporazum o Bregzitu.

Izvor: Beta

Sreda, 21.11.2018.

10:33

Madrid se
Ilustracija: Thinkstock

On je istakao da će to učiniti ako se ne prizna direktna uloga Španije u pregovorima o budućnosti Gibraltara.

On je rekao na konferenciji u Madridu koju je organizovao Ekonomist da položaj te britanske enklave od sedam kvadratnih kilometara na jugu Španije treba da se definiše, pregovara i odluči između Velike Britanije i Španije, a da poslednjih 72 časa to nije ni garantovano u sporazumu o izlasku Britanije iz EU niti u budućoj političkoj deklaraciji.

"Prema tome danas žalim što moram da kažem da će jedna prozapadna vlada kao što je španska glasati protiv Bregzita ukoliko nema promena", na vanrednom samitu u nedelju u Briselu.

Jedan izvor iz španske vlade je rekao da se radi o tome da treba da se jasno naznači da će budućnost Gibraltara biti odlučena u bilateralnim pregovorima između Velike Britanije i Španije, što je već odlučeno u direktivama Saveta EU.

Taj izvor je rekao da se deluje na svim nivoima i da je Sančes danas o tome razgovarao s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i da će razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Španija već ima načelni dogovor s svojim evropskim partnerima o svojoj budućoj direktnoj ulozi u pregovorima o budućnosti Gibraltara, teritoriji gde rade hiljade Španaca i na koju Madrid polaže pravo. Ali španska vlada želi da se njena direktna uloga precizira, "crno na belo".

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel već je izneo stav Madrida juče na sastanku sa svojim evropskim kolegama kada je EU dala prvo zeleno svetlo na sporazum o razlazu koji je ispregovaran s Londonom.

Borel je rekao da Španija ne može da odobri sporazum o Bregzitu ako nema garancija o Gibraltaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: