Potop u CG i Hrvatskoj: Voda na putevima, u školama VIDEO

Na primorju Hrvatske i Crne Gore nevreme i velika količina kiše uzrokovali su izlivanje kanala i odvoda, zbog čega su brojne kuće i podrumi poplavljeni.

Izvor: Beta

Utorak, 20.11.2018.

20:12

Potop u CG i Hrvatskoj: Voda na putevima, u školama VIDEO
screenshot

Na području Makarske u poslednja 24 sata palo je 118 milimetara kiše, što je mnogo više od prosečnih padavina u ovom delu godine, prenosi Radio Dalmacija.

Jaka kiša napravila je haos u Splitu.

U Herceg Novom i Igalu poplavljene su kuće i objekti, a pripadnici Službe zaštite i spasavanja ispumpavaju vodu sa sedam pumpi, prenosi Radio Jadran. "Dotok vode je ogroman, pa ne postižemo koliko bismo želeli, ali kad se smiri pljusak, biće puno bolje", rekao je načelnik Službe Zlatko Ćirović.

U naletu pljuska i vetra pala su dva drveta, jedno u Baošićima, drugo u Bijeloj, ali niko nije povređen.

Sajt CdM.me prenosi da je i u Kotoru kiša izazvala poplave, dok je u Dobroti kod Kotora donji put pod vodom. U kotorskoj Službi za zaštitu i spasavanje kazali su radiju Skala da za sada nemaju informacija o mogućoj šteti, ali da je na snazi crveni meteo-alarm, što znači da je moguće očekivati još ovakvih i sličnih incidenata.

Jaka kiša koja od juče pada u Crnoj Gori izazvala je probleme posebno u primorskim krajevima, gde su poplavljene saobraćajnice, šetališta, prizemne prostorije škola, zgrada, prodavnica. Služba zaštite u Kotoru je danas evakuisala decu i nastavnike iz škole u Radanovićima, jer je škola bila okružena vodom, potvrdio je medijima načelnik lokalne službe spasavanja Maksim Mandić.

"Deca i nastavnici iz jedne škole u Radanovićima, evakuisani su zbog poplava", kazao je Mandić.

Po njegovim rečima zbog poplava je služba zaštite i spasavanja od jutros intervenisala više desetina puta, a najugroženije je područje Radanovića i industrijske zone u tom kraju gde, kako je rekao, "ima dosta objekata kojima preti voda". Jaka kiša pogodila je Split te su vatrogasci intervenisali na dvadesetak mesta kako bi ispumpali vodu koja je prodrla u prizemlje nekih objekata, a zbog vode je bio otežan i saobraćaj.

Najkritičnije je bilo blizu stadiona Poljud gde je stvorena velika bara u kojoj je ostalo nekoliko vozila, ali vatrogasci su brzom intervencijom pomogli da vozila izađu iz nje, rečeno je za Hinu u splitskoj Javnoj vatrogasnoj službi.

Vatrogasci su, kako je rečeno, intervenisali na dvadesetak mesta u gradu gde je voda prodrla u prizemlje nekih objekata u visini do deset centimetara.

U vrlo kratkom roku od pola sata u Splitu je palo 30 litara kiše po kvadratnom metru, a to su velike količine za tako kratko razdoblje. Zbog kišnih padavina večeras je na nekim delovima kaštelanskog i trogirskog područja došlo do privremenog zastoja u napajanju električnom energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: