Novosti: Non-pejper o Srbiji, Hrvati se žalili, a i Bugari

Na sednici Komiteta za proširenje u Savetu EU predstavnici Hrvatske izneli niz zamerki na račun Srbije, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

07:46

Novosti: Non-pejper o Srbiji, Hrvati se žalili, a i Bugari
EPA/Stephanie Lecocq

Naime, kako tvrdi taj list, hrvatski predstavnici imali su primedbe na saradnju u oblasti ratnih zločina, govor mržnje, kao i na slobodu izražavanja. Primedbe su imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina.

Kritične su bile i baltičke zemlje, kao i Poljska, koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Predstavnici ovih država izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru.

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom. On je rekao i da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 (pravosuđa i vladavina prava), kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema KiM.

Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja trenutno najviše odmakla: 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku. Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Istovremeno, Evropska komisija prosledila je zemljama članicama "non-pejper" o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava).

U njemu se navodi da je Srbija generalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, uključujući pitanja manjina, azila i borbu protiv pranja novca, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u pojedinim oblastima, kao što su reforma pravosuđa, medijske slobode i borba protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: