Tramp proteruje Gulena?

Bela kuća traži načine kako da se reši Fetulaha Gulena, najvećeg rivala turskog predsednika Redžepa Erdogana koji živi u SAD.

Izvor: RTS

Četvrtak, 15.11.2018.

20:54

Tramp proteruje Gulena?
EPA/SELAHATTIN SEVI

Vašington se nada da bi takav potez omekšao stav Turske kada je reč o ubistvu novinara Džamala Kašogija, navode dvojica visokih američkih zvaničnika.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa zatražila je od nekoliko američkih federalnih agencija da pronađu zakonske načine za izručenje Gulena, kojeg Turska smatra odgovornim za pokušaj puča u toj zemlji pre dve godine, objavila je ova mreža.

Napori uključuju smernice Ministarstvu pravde i FBI da ponovo otvore slučaj za izručenje Gulena, kao i zahtev za informacije o njegovom pravnom statusu u Odeljenju za državnu bezbednost, rekli su izvori. Bela kuća je, kako se navodi, naročito bila zainteresovana za detalje o Gulenovom statusu rezidenta u SAD.

On ima Zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja 90-tih godina. Nijedna od pomenutih američkih agencija nije želela da komentariše izveštaj, ali jedan turski zvaničnik je za NBC rekao da turska vlada ne povezuje slučaj Gulena sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Mi definitivno ne vidimo vezu između ova dva slučaja. Želimo da vidimo delovanje SAD u vidu Gulenovog izručenja. I mi ćemo nastaviti našu istragu kada je reč o slučaju Kašogi", rekao je taj zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: