Brisel se oglasio zbog slučaja "Gruevski"

Evropska komisija ne može da komentariše slučaj bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog, koji je zatražio azil u Mađarskoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.11.2018.

16:07

Brisel se oglasio zbog slučaja
Getty Images

To je izjavila portparolka te komisije Maja Kocijančič i istakla da se od makedonskih institucija očekuje da deluju u skladu sa propisima.

"Svesni smo situacije u vezi s gospodinom Gruevskim. Mi ne komentiramo postupke koji su u toku. Vladavina prava je fundamentalni princip Evropske unije, kako za zemlje članice, tako i za zemlje kandidate. Očekujemo da sve strane postupaju u skladu sa važećim propisima. Ovaj sudski postupak ne treba politizovati", rekla je Kocijančičeva za portal Alsat M.

Mađarske vlasti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj.

Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog navodne zloupotebe službene dužnosti pri odlučivanju da kupi blindirani "mercedes", čime je oštetio budžet za 600.000 evra, oglasio se juče iz Mađarske.

On je na svom profilu na Fesjbuku napisao da je u Mađarskoj i da će zatražiti azil, te da je u proteklih nekolikko dana dobijao pretnje smrću.

Gruevski je osumnjičen u još tri postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, dok je on ukazivao da je reč o političkom progonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: