"Srbija treba u prvi red, mesto joj je uz FR, Britaniju"

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, mesto iza Vladimira Putina dobio je Hašim Tači.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 12.11.2018.

08:05

Foto: Tanjug/AP/Francois Mori

Tu odluku organizatora svečanosti mnogi komentarišu, neki je smatraju skandaloznom, a mediji pišu i o tome da je bitan “samo jedan abecedni red”.

Raspored sedenja komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da protokol na tom događaju svakako nije odnos snaga.

Na pitanje kako komentariše da su neki lideri iz regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači, kosovski predsednik, dobio najbolju poziciju od svih iz regiona.

“Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj…”, rekao je Vučić.

Dekan Fakulteta političkih nauka profesor doktor Dragan Simić rekao je, gostujući na Prvoj televiziji, da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo sa mestima u Parizu.

Kako je dodao, to je na neki način prekrajanje istorije, a 1918. godine neki drugi pobednici su sedeli u prvom redu.

“Kada je reč o Prvom svetskom ratu, Srbija zaslužuje prvi red, uz Francusku, Veliku Britaniju, zemlje pobednice Prvog svetskog rata. I možda tri, četiri države u prvom redu, a potom svi ostali. Možda nekima tamo nije ni bilo mesto. Neki zaista nisu ni postojali kao država u to vreme”, rekao je Simić.

On je naglasio da međutim treba raditi na pomirenju, ali da ukoliko se po svaku cenu izjednačava ono što nije jednako, onda to dovodi do nepravde.

Da podsetimo, Hašim Tači stajao je iza predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je svoje mesto imao u prvom redu.

Predsednik Srbije rekao je da to ne predstavlja odnos snaga.

"Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. PredsedniK Rusije će doći u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo“, objasnio je on, rekao je Vučić.

Kako je naveo urednik portala B92.net Miloš Vlahović, čitav događaj više je podsećao na predstavu nego na ceremoniju.

“Došli smo u situaciju da sada, umesto o stogodišnjici kraja Prvog svetskog rata, pričamo više o tome ko se pojavio, ko se nije pojavio, ko s kim razgovara, ko kasni... Rijaliti na globalnom nivou i svakog nešto boli. Mi imamo našu priču, našu temu, druge zemlje imaju svoje teme, Poljaci se isto tako nisu pojavili“, rekao je on.

Kako je dodao, voleo bi da sazna šta se zapravo dogodilo sa rasporedom, a ideja abecednog reda pada u vodu kada se pogleda sam raspored sedenja.

“Mislim da je u pitanju poruka, da li je poruka upućena samo nama ili i predsedniku Putinu, pretpostavljam da neće reći“, dodao je on.

I glavni urednik "Srpskog telegrafa" Milan Lađević smatra da je ovo bilo usmreno Putinu, a ne Srbiji.

“U Parizu se blago rečeno dogodio skandal, da Hašim Tači i pojedini ljudi kojima tu nije mesto zauzmu centralne pozicije. Od početka se pokazalo da ta proslava neće proći u najboljoj želji jer prvi put stavljate zastavu Kosova, zatim imate raspored sedenja, ovo sa sedenjem je više bilo usmereno na Putina, da se njemu napravi neki skandal, a ne nama. Jedan značajan dan, kakav je dan primirja je prošao u ovakvom vašaru i cirkusu“, rekao je glavni urednik “Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.
Dekan FPN gostovao je na Prvoj televiziji povodom obeležavanja pola veka od nastanka Fakulteta političkih nauka. Za tih 50 godina u toj naučno-obrazovnoj instituciji diplomiralo je više od 12.000 studenata, od kojih su mnogi postali poznata imena u oblasti novinarstva, komunikologije i međunarodnih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: