"Dugogodišnji stav SAD je..."; "Naše je da molimo..."

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je da je dugogodišnji američki stav da podržava formiranje kosovske vojske.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

14:02

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

“Dugo vremena je stav SAD da podržava konstituisanje kosovske vojske, to je tranzicija za koju će biti potrebno mnogo vremena i mi pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini da se osigura da se taj proces pravilno odvija“, rekao je Palmer.

Komentar je, na zajedničkoj konferenciji za medije, dao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Kao što je za njih Kosovo nezavisno, tako za nas nije. Znamo za ovu američku poziciju i nije ni novo ni iznenađujuće, niti bi Albanci nešto radili bez američke podrške. Uvek su se pozivali na Amerikance. Kada pitam naše američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost za formiranje kosovske vojske, odgovor je da se to zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa svojim ustavom. To je direktno suprotno sa svim aktima međunarodnog javnog prava, mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede, uveren sam da će Amerikanci razumeti naše molbe… Naše je da molimo da razumeju da to može da ugrozi mir i stabilnost i da dovede do tragičnih posledica”, rekao je Vučić.

Palmer je prethodno istakao da SAD pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine koji kao rezultat treba da pruži punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: