"Politika": Tadić saslušan u SBPOK-u

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušan kao građanina u SBPOK-u pred tužiocem u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista u Topčideru, piše "Politika".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.10.2018.

07:18

Foto: EPA / Srðan Suki

Radi se o slučaju od 5. oktobra 2004. godine kada su u toj kasarni nađeni mrtvi Dražen Jakovljević i Dragan Milovanović.

Tadić je "Politici" rekao da mu nisu postavljana pitanja u vezi sa saznanjima objavljenim u nekim medijima poslednjih dana, u kojima se pominje pokojni šef crnogorske Državne bezbednosti Vukašin Maraš, koji je navodno istragu zataškao.

"Niko me nije pitao za Vukašina Maraša kao ni za bilo kakve navode koji su objavljivani u režimskim tabloidima prethodnih dana. To je očigledan dokaz da su to nova saznanja relevantna samo za medijske istrage, a ne za stvarne istrage nadležnihh institucija povodom tragične smrti dvojice gardista", rekao je Tadić.

Crnogorski portal Borba.me objavio je u sredu da je nekadašnji šef službe Državne bezbednosti Crne Gore Vukašin Maraš stopirao istragu o stradanju gardista. Maraš, koji je u vreme pogibije bio zamenik ministra odbrane SCG, više nije među živima, pa se njegovo ime ne nalazi u spisima koji su nedavno formirani po ovom predmetu.

Tadić za "Politiku" kaže da nikada ranije nije čuo da je Maraš na bilo koji način bio umešan u taj slučaj i da ostaje nejasno i kako je Maraš mogao imati nadležnosti da prekida istrage s obzirom na funkcije koje je obavljao tada.

Prema tvrdnjama pomenutog portala, bivši oficir Vojske Srbije i Crne Gore, koji sada živi u Moskvi, dao je nedavno iskaz u tužilaštvu tvrdeći da su dvojica gardista ubijeni zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.

U šverc te droge, navodi crnogorski portal, bili su uključeni i neki crnogorski državljani, čiji su očevi bili visoko pozicionirani u Vojsci Jugoslavije, ali se veruje da je Maraš tada zataškao slučaj kako te osobe ne bi bile saslušavane povodom tog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: