"Ovo sablažnjavanje samo daje vetar u leđa rijalitijima"

Mehanizam društvenog sablažnjavanja daje vetar u leđa i vidiljivost rijalitijima, kaže bivši ministar kulture Ivan Tasovac.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

11:06

Foto: Thinkstock

Direktor Beogradske filharmonije je zajedno sa bivšom ministarkom, koja se sada dekan Fakulteta za medije i komunikacije, Nadom Popović Perišić gostovao na TV Prva povodom tribine održane u UK Parobrod na kojoj je, između ostalog, bilo reči i o rijaliti programima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na toj tribini rekao da rijaliti programi ne bi trebalo da se emituju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Ivan Tasovac međutim kaže da je dobro što ovakve debate postoje u javnom prostoru, ali da je upozoravao da će od čitave debate o kulturi u medije da se prelije samo deo o rijalitijima.

“Ja sam upozoravao da će se time rasprava o kulturi pretvoriti u raspravu o rijalitijima. To je bila zamka u koju je upala i publika i novinari. Kroz ovakvu priču se ne borimo za kulturu. Kao što se za ćirilicu ne borite tako što zabranjujete latinicu, tako se za kulturu ne borite tako što govorite protiv rijalitija”, rekao je Tasovac.

Nada Popović Perišić navela je da je jedini način suprotstvaljanja rijalitijima – vaspitavanje protiv nekulture.

“Mislim da se protiv toga može boriti jedino kulturnom ponudom. Ukus se neguje i za to mora da postoji vaspitanje”, navela je ona.

Tasovac je podsetio da je Beogradska filharomija sezonu zatvorila koncertom na otvorenom na kom je bilo prisutno 40.000 ljudi, a da je sezona otvorena koncertom za dece. Najavio je i koncert u Gracu.

“Ja neću da upadnem ponovo u tu grešku da pričam o stvarima koje nisu tema. Ovako direktna borba protiv rijalitija je osuđena na neuspeh zato što mehanizam društvenog sablažnjavanja upravo daje vetar u leđa i vidljivost rijalitijima”, naveo je on.

Popović Perišić je dodala da država mora da ulaže u kulturu, ali i da publika mora da se vaspitava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: