Prva naoružana poruka Srbiji i Kosovu: Ultimatum VIDEO

Naoružana ekstremistička grupa koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija postavila video-snimak u kom od kosovske vlade traži da ne trguju teritorijama

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

09:49

Prva naoružana poruka Srbiji i Kosovu: Ultimatum VIDEO
screenshot/Tviter

Na snimku su petorica maskiranih muškaraca, odevenih u crno, sa albanskim obeležjima. Trojica stoje s puškama, četvrti drži zastavu, dok peti izgovara tekst na albanskom. Video-materijal je na svom nalogu na Tviteru postavio holandski novinar Vinsent Triest, koji radi u Albaniji i koji je preveo sve na engleski.

"Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da proteramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Severne Mitrovice i Preševske doline", poručio je naoružani maskirani ekstremista na snimku.

U nekoliko postova koje je potom postavio, novinar Trieste je objasnio da je reč o manjinskoj ekstremističkoj grupi koju većina stanovništva i političara ne uzima ozbiljno, ali ipak, kako kaže, treba voditi računa o tome da oni postoje i da bi, uz dobar trening i nabavku još oružja, lako mogli postati ozbiljna pretnja.

Primetio je i da je ovo prva takva poruka o mogućoj razmeni teritorija, kao mogućem rešenju kosovskog pitanja, alii da muškarac na snimku govori jasnim južnoalbanskim akcentom, dok je do sada bio slučaj da se ekstremisti ANA obraćaju sa kosovskim akcentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: