"Ljudima u SAD, molimo vas pomozite, mi smo očajni…"

Grupa meksičkih migranata koje su vlasti SAD razdvojile od njihove dece napisala je pismo američkoj javnosti u kom mole da im se vrate deca.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2018.

08:33

Ilustracija: Getty Images

Pismo je u celosti objavio CNN, koji navodi da se radi o pismu koje je napisalo 54 migranta 15. jula, koji su američke granične vlasti zadržale u "Port Isabel" privremenom pritvoru za ilegalne migrante koji se alazi u gradiću Los Fresnos u američkoj državi Teksas.

U pismu se apeluje na američku javnost da im pomogne u tome da se ponovo ujedine s njihovom decom, koju su američke pogranične snage odvojele od njih na granici i odvele u posebne centre za decu migranata.

"Naša deca više ne poznaju ni naše glasove i osećaju se napušteno, nemaju ljubav", piše između ostalog u pismu napisanom na španskom.

Očajni roditelji napisali su da oni nisu kriminalci i da su u SAD došli kako bi spasili svoje i živote svoje dece. "Uopšte nismo bili pripremljeni za ovakvu noćnu moru koja nas je ovde snašla. Vlada SAD je kidnapovala našu decu, trikovima, i uopšte nam nije dala šansu da se s njima pozdravimo", piše još u pismu.

Roditelji tvrde da skoro ništa ne znaju o sudbini svoje dece više od mesec dana od kako su im ona oduzeta. Čuli su, kako kažu, da su neka od njih odvedena da žive s novim porodicama.

"Svaki dan je bolniji od prethodnog. Mnogi od nas imali su samo jednu šansu da razgovaraju sa decom ( a i to je veoma teško jer nam se socijalni radnici nikada ne javljaju). Deca tada plaču, počela su da zaboravljaju i naše glasove, osećaju se odbačeno, usamljeno i nevoljeno", pišu roditelji i dodaju da i pored cele te noćne more i trauma koju doživljavaju još moraju da se bore za dobijanje azila u SAD.

Podsetimo, razdvajanje dece migrana od njihovih roditelja na samoj granici preko koje Meksikanci ilegalno ulaze u SAD jedna je od gorućih tema u Americi.

Za sve je okrivljen američki predsednik Donald Tramp koji je čak pokrenuo i akciju podizanja zida između Meksika i SAD, dok je, s druge strane, njegova supruga Melanija Tramp uputila pismo američkim vlastima da nikako ne bi smelo da se događa da se deca odvajaju od roditelja.

Nakon takvog stava prve dame, Tramp je ublažio retoriku i pokušao "da ispravi stvari", ali zakonodavstvo je već otišlo predaleko i nije se moglo povući.

Kao rezultat toga procenjuje se da je trenutno preko 2,500 dece odvojeno od roditelja, a kako kažu advokazi migranata i pripadnici nevladinog sektora ona su duboko iztraumatizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: