Završena Parada ponosa u BG, manji incident VIDEO / FOTO

Učesnici Parade ponosa Srbija 2018 prošetali su od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

Izvor: Beta

Subota, 23.06.2018.

13:37

Završena Parada ponosa u BG, manji incident VIDEO / FOTO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Oni su zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

Skup je obezbeđivala policija obučena u opremu za suzbijanje demonstracija, ali u manjem broju, dok su učesnici sku prošetali kroz ulicu Kralja Milana, preko Trga Republike noseći zastave Srbije, zastave duginih boja i zastave posvećene trans rodnim osobama, uz transparente "To što vidiš nije to što piše", "Nije ružna nijedna grupa samo ponašan", "Nulta tolerancija za nasilje" i "Prevencija zločina iz mržnje".

Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje."Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmene zakona o maticnim knjigama transrodnim osoba donele su ono sto su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive, a da su pravo o unosu promene pola u matične knjige posle hiruške intervencije takve osobe imale i ranije.
Foto: Teodora Vasiljeviæ
Ona je dodala da je srećna jer zbog parade nije blokiran grad, saobraćaj se odvija normalno: "To je ono što želimo, da nisu potrebne velike policijske snage za Prajd".
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Upitana kome su upućeni zahtevi, Vuković je rekla državi generalno, a na pitanje da li će podneti građansku incijativu da se donese Zakon o istopolnim brakovima, ona je rekla da to neće raditi, jer već postoji Strategija, kojom je predviđeno da se takav zakon donese.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Na pitanje da li će se premijerka Ana Brnabić, koja je prva lezbejka na toj funkciji, pridružiti paradi, Vuković je rekla da to ne zna i da oni nikoga nisu znavli, jer "na prajd se ne zove, na prajd se dolazi".
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Predstavnica organizatora Anđela Čeh na kraju zahvalila svima koji su došli i rekla da oni šetaju i umesto onih koji ne smeju da dođu, kao i da pojedinačno pripadnici LGBT zajednice ne mogu ništa, a zajedno mogu mnogo.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žema upala među učesnike parade i poručila im da "nisu normalni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: