"Možda ćemo morati da pokrenemo veliku vojnu operaciju"

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan izjavio je da će Izrael možda biti primoran da pokrene "veliku vojnu operaciju" u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

21:21

Ilustracija: Thinkstock

"Ja ne želim da se pokrene operacija, ali postoji dobra šansa da nećemo imati drugu opciju", rekao je on za vojni radio.

Erdan je ocenio da bi na one koji šalju zmajeve sa zapaljivim materijalom iz Gaze preko granice trebalo pucati, bez obzira koliko imaju godina jer "godine nisu važne, oni su teroristi i opasnost koju stvaraju mora se sprečiti".

On je tako reagovao na izjavu ministra grđevinarstva Joava Galanta, bivšeg vojnog komandanta zaduženog za južnu izraelsku teritoriju, da bi Izrael načinio veliku grešku ako bi vojska pucala na osmogodišnjake koji takođe puštaju zmajeve.

Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked rekla je za isti radio da "nema razlike između zmajeva koji gore i raketa 'kasam'" i da ne bi trebalo toleristi zmajeve.

Izraelska vojska je ove nedelje rekla da nije ispravno procenila posledice puštanja zmajeva sa zapaljivim materijalom i štetu koju nanose pograničnom području na jugu Izraela.

Puštanje zmajeva i balona je nova taktika u masovnim palestinskim protestima na granici pojasa Gaze započetim 30. marta.

Time su izazvani požari koji su pričinili veliku štetu poljoprivrednom zemljištu i šumama na jugu Izraela i u njima je stradala stoka i divlje životinje.

Generalštab izraelske vojske brine da bi u napadima na one koji ih puštaju bili žrtve nedužni civili i da bi došlo do još veće eskalacije nasilja.

Vojska je takođe rekla da su najnoviji raketni napadi iz Gaze prešli crvenu liniju i da se ne mogu ignorisati.

U sredu ujutru ispaljano je 45 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a vojska je odgovorila udarima iz vazduha na 25 pozicija Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze.

"Hamas pogrešno procenjuje kada će dostići naš limit", rekao je Erdan.

Portparol Hamasa najavio je u sredu da će Palestinci nastaviti da puštaju zmajeve u Izrael i da je to "čin protesta naroda Gaze protiv izraelske blokade".

"Jedini način da se zaustave je da se pristane na zahteve Marša povratka i ukine blokada Gaze", rekao je portparol.

Palestinci su demonstracije nazvali Marš povrtka i protestuju jednom nedeljno protiv blokade ne samo izraelske, već i egipatske uvedene pre 11 godina kada je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi od rivalskog Fataha.

U tim protestima od izraelske vatre poginulo je više od 120 Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: