"Ovde možeš da budeš zločinac, ali da kritikuješ Evropu.."

Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog "izdaje države".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.05.2018.

23:05

Foto: Tanjug/AP/Fabio Frustaci

Matarela je odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije.

"Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU", rekao je Di Majo u intervjuu za televiziju RAI.

Lider Pokreta pet zvezdica rekao je da želi da "ova institucionalna kriza bude izvedena pred parlament, a predsednik ispitan" i dodao da bi se u tome pozvali na član 90 ustava.

Prema tom članu, objašnjava Rojters, svi članovi parlamenta glasali bi o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav.

Ukoliko bi prosta većina njih glasala za to, Ustavni sud bi onda bio pozvan da odluči o tome da li da smeni Matarelu ili ne.

"Prvo bi trebalo da aktiviramo član 90 i onda imamo izbore jer je neophodno da se kriza iznese pred parlament", rekao je Di Majo, a prenodi ANSA.

Di Majo je prethodno rekao da je odluka italijanskog predsednika da odbaci predlog Paola Savone za ministra ekonomije neshvatljiva.

"U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, pod istragom za korupciju i da budeš ministar...... Ali ako kritikuješ Evropu ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava", napisao je Di Majo na svom Fejsbuku, prenosi Ansa.

Mandatar Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica.

Zvaničnik predsedničke palate rekao je novinarima večeras da je Konte "vratio mandat" za sastav vlade koji mu je Matarela poverio pre četiri dana, na predlog populističkih stranaka, desničarske Lige i antisistemskog Pokreta pet zvezdica (M5S).

Problem je nastao pošto je lider Lige Mateo Salvini insistirao da ministar ekonomije u novoj vladi bude evroskeptični Paolo Savona, koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone, dok je Matarela čvrsto proevropski nastrojen.

Salvini je nagovestio novinarima da je odbio da prihvati Matarelin veto na izbor Savone za ministra ekonomije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat,saopštio da da je članstvo u evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone.

Matarela je izjavio da je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove jer bi njegovo imenovanje uznemirilo "tržišta i investitore, Italijane i strance".

On se obratio novinarima pošto mu je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte rekao da nije uspeo da oformi vladu i vratio mu mandat, navodi Asošiejted pres.

Kontea su prethodno za premijera predložile populističke stranke, desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvezdica (M5S) koji su postigli dogovor o koaliciji posle dugih pregovora.

Matarela za sada nije objavio da li će se odlučiti za imenovanje "tehničkog", nepolitičkog premijera koji bi zemljom upravljao do novih izbora. Bivši italijanski premijer i bivši lider Demokratske partije Mateo Renci, izjavio je da je napad na predsednika Serdja Matarelu, a nakon što je odbio nominaciju Paola Savonea za ministra ekonomije, "sramotan".

"Salvini nije želeo da upravlja: davao je neizvodljiva obećanja, on se plaši svojih laži. I tako on koristi ministra kao alibi kako bi sve propalo - stari stil Lige", napisao je Renci na Tviteru, prenosi Ansa.

On je dodao i da su pretnje upućene Matareli, da će ga smeniti, "sramotne".

"Ne igrajte se institucijama", napisao je Renci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: