Zahuktava se oko imena Makedonije

U pregovorima o nazivu Makedonije može doći do "proboja", izjavio grčki državni sekretar za evropske poslove pred sastanak ministara dveju zemalja u Njujorku.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

09:53

Zahuktava se oko imena Makedonije
Getty Images

"Ja sam relativno optimističan, mislim da bi narednih dana moglo doći do proboja", rekao je u utorak uveče orgos Katrugalos na konferenciji u Atini u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer o ulozi Grčke na Balkanu.

Prisutni makedonski ambasador Darko Angelov to nije porekao, ali je rekao da će biti uzdržan jer su pregovori u "veoma osetljivoj fazi".

U četvrtak i petak, grčki ministar Nikos Kocias i makedonski Nikola Dimitrov, još jednom moraju da se sastanu u prisustvu Metjua Nimica, izaslanika Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom.

Sastanci kakakv je taj bi trebalo da ubrzaju rešavanje problema Grčke s nazivom Makedonije, koji Atina odbija još od proglašenja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine, jer se tako naziva i severna grčka pokrajina. Atina se zato protivi pristupanju Makedonije EU i NATO-u dok se spor ne reši.

Pregovori se odnose na mogućnost da Makedonija prihvati da svom nazivu doda neku reč, kao što je "Nova Makedonija" ili "Severna Makedonija". Postoji pet predloga te vrste. Ali, Makedonija bi bila dužna da shodno tome izmeni i Ustav.

Makedonija se nada sporazumu do 25. juna, što je presudan datum za EU da odluči o otvaranju pregovora o njenom pristupanju.

Posle sastanka dva premijera prošlog četvrtka u Sofiji, Zoran Zaev rekao je da je razgovarao sa Aleksisom Ciprasom o "obostrano prihvatljivom rešenju", ali da je Cipras bio uzdržan.

Od tada je štampa dveju zemalja tvrdila da je izvesno rešenje novi naziv "Republika Ilindenska Makedonija" - po ustanku protiv Otomanskog carstva 2. avgusta 1903. godine, koji je državni praznik u Makedoniji.

Ali, tu opciju su u subotu odbacili lideri glavnih grčkih opozicionih partija na sastanku s Ciprasom.

U utorak, Jorgos Kumocakos, zadužen za spoljne poslove u glavnoj opozicionoj partiji, konzervativnoj "Novoj demokratiji" koja je po anketama znatno jača od vladajuće Ciprasove Sirize, ponovio je da ta stranka odbija da se u nazivu Makedonije pominje Ilinden jer bi to bilo "previše nacionalistički".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: