"Crvene beretke su štitile nacionalnu bezbednost Srbije"

Odbrana na procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sugerisala je da su Crvene beretke delovale na zaštiti nacionalne bezbednosti Srbije.

Izvor: Beta

Sreda, 23.05.2018.

15:41

Ilustracija: Thinkstock

Svedok RFJ-150, bivši pripadnik te jedinice, to je potvrdio.

Crvene beretke Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije delovale su, kako je rekao svedok, "gde zatreba za zaštitu države i naroda, da li u državi ili van nje - nije bilo važno, tako su nas učili".

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović, koga je svedok juče nazvao "glavnim komandantom" Crvenih beretki, optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, te zločine počinile su Crvene beretke i druge jedinice pod kontrolom SDB Srbije.

Osvrćući se na svedokov iskaz da Crvene beretke nisu, tokom obuke, dobijale uputstva za postupanje sa zarobljenicima, Stanišićev branilac Jan Edvards (Ian Edwards) sugerisao je da su pripadnici jedinice, uprkos tome, znali da zarobljenike ne smeju ubijati i zlostavljati da "ne bi ukaljali ugled jedinice".

"Ne da ne bi ukaljao ugled jedinice, nego zato što nisam idiot", uzvratio je svedok, ponavljajući, međutim, da od starešina nije dobio nikakve konkretne instrukcije.

"Jednostavno, bilo je - radi šta ti nadređeni kaže, nema neću, nema ne mogu".

Uprkos insistiranju advokata Edvardsa, RFJ-150 odbio je da prihvati da je pretnja nacionalnoj sigurnosti Srbije mogla "dolaziti i od Srba u Srbiji".

"Nisam mogao da shvatim da jedinica može da ima dejstva protiv sopstvenog naroda", rekao je on.

Na tvrdnju Stanišićevog branioca da su Crvene beretke 1994. bile angažovane na "uvođenju reda i eliminisanju haosa" u Istočnoj Slavoniji, svedok je odgovorio da ne zna ništa o tome, jer je tada imao "16-17 godina".

Osim da nema saznanja o tome, RFJ-150 rekao je i da su 1992-93 Crvene beretke u Istočnoj Slavoniji "praktično raspuštene" i da su se odmetnuti, mali delovi jedinice "bavili prljavim poslovima", zloupotrebljavajući to ime.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka, advokat Edvards citirao je i delove govora drugooptuženog Simatovića na proslavi godišnjice Crvenih beretki u Kuli u maju 1997. godine.

Naveo je Simatovićeve reči da je jedinica formirana 4. maja 1991, a svedok je prokomentarisao da to nije znao.

Isti odgovor, RFJ-150 dao je i na pitanje da li je znao da je "47 pripadnika jedinice poginulo, a 270 ranjeno na 50 lokacija" u Hrvatskoj i BiH, kao što je Simatović rekao u Kuli.

Da ništa ne zna o tome, svedok je rekao i pošto je Stanišićev branilac citirao Simatovićeve reči da je "5.000 boraca" ratovalo u Hrvatskoj od oktobra 1991. čime je "koordinisala komanda i obaveštajni tim Druge uprave" SDB Srbije.

O Simatovićevoj tvrdnji iz govora u Kuli da su Crvene beretke imale "26 kampova" u Hrvatskoj i BiH, RFJ-150 rekao je da je on znao za pet lokacija na kojima je bio obučavan, sa drugim pripadnicima jedinice.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka, sutra će nastaviti branioci drugooptuženog Simatovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: