Džaferi pred dolazak u Beograd: Ne zapostavljamo saradnju

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi istakao povodom posete Beogradu, da je pogrešan utisak da Skoplje zapostavlja saradnju sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

10:42

Džaferi pred dolazak u Beograd: Ne zapostavljamo saradnju
Ilustracija: Thinkstock

Džaferi je, u izjavi Tanjugu, podsetio da su Makedonija i Srbija u Berlinskom procesu dogovorile da eventualne probleme i nesuglasice rešavaju dijalogom. On ocenjuje da su odnosi Makedonije i Srbije korektni, prijateljski, ali da ima prostora da se produbi i proširi saradnja u svim oblastima.

Na konstataciju da se percipira da nova vlada u Skoplju nije najpozitivnije nastrojena prema Beogradu Džaferi je odgovorio da su se makedonske vlasti, u spoljnoj politici, usresredile, po pitanju evropskih integracija, posebno na odnos sa Bugarskom i Grčkom, dve zemlje sa kojima je do sada Skoplje imalo probleme na evropskom putu. „Zbog toga se može steći utisak da zapostavljamo saradnju sa Srbijom“, dodao je on.

Naglasio je da je od suštinskog značaja saradnja zemalja u regionu za napredak na evropskom putu. „Sve vlade u regionu treba da ulože dodatne napore da se ta saradnja produbi“, poručio je Džaferi.

Na pitanje da li se može očekivati brzo rešenje za ime Makedonije on je rekao da se razgovori nastavljaju, na nivou šefova diplomatija, u Njujorku. „Nadamo se da će se naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. U tome nije najvažnija brzina, već težina i dugoročnost rešenja. Smatram da ne bi trebalo da se opterećujemo vremenskom dimenzijom, već suštinskim stvarima“, objasnio je on.

Takođe Džaferi ističe da se ne može očekivati stopostotna saglasnost svih u Makedoniji, ali imajući u vidu da većina gradjana stoji iza potrebe rešenja problema, ne treba očekivati nestabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: