Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog pokolja u Gazi

Na zahtev Kuvajta, nestalnog člana Saveta bezbednosti UN u utorak će se održati hitan sastanak tog tela o stanju na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

22:55

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog pokolja u Gazi
Tanjug/AP

Hitan sastanak se organizuje zbog pogibije više od 50 Palestinaca od vatre snaga Izraela na granici pojasa Gaze, saopštilo je kuvajtsko predstavništvo u UN.

Sastanak Saveta bezbednosti je zakazan za 14:00 GMT (16 h istočnoevropsko), rekao je diplomatski izvor.

"Osuđujemo to što se desilo, reagovaraćemo i videćemo šta će učiniti Savet bezbednosti", rekao je novinarima ambasador Kuvajta u UN, Mansur al-Otaibi.

Po palestinskom ambasadoru u UN, Rijadu Mansuru, izraelske snage su u pojasu Gaze danas ubijale civile, među kojima i "osmoro dece, mađe od 16 godina".

U pojasu Gaze desetine hiljada ljudi su demonstrirale protiv današnjeg zvaničnog otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva.

Palestinski ambasador rekao je da očekuje da će Savet bezbednosti "preuzeti svoju odgovornost da zaustavi taj masakr, da ga osudi i da odgovorne za to izvede pred pravosuđe".

Taj diplomata je takođe rekao da njegov kolega u UN u Ženevi nastoji da sazove hitan sastanak Saveta UN za ljudska prava da bi se pokrenula nezavisna istraga o događajima u Gazi u ponedeljak.

Pogibija Palestinaca u ponedeljak je najveća za jedan dan od izraelsko-palestinskog letnjeg rata 2014. godine u istoj palestinskoj enklavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: