Stravične posledice sukoba – 52 mrtva, 1.200 povređenih

Broj poginulih kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, gde zbog otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu Palestinci protestuju, porastao je na 52.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

18:54

Stravične posledice sukoba – 52 mrtva, 1.200 povređenih
Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Više od 1.200 ljudi je ranjeno, javlja AP.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka sukoba u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.

Novinar AP je ranije javio da su dva Palestinca upucana u noge.

Agencije su prenele da se eskalacija protesta očekuje tokom dana, jer je zakazan "Veliki marš povratka", dan kada Izrael slavi 70-godišnjicu osnivanja, a Palestinci 70-godišnjicu od "Nakube" - katastrofe kada su stotine hiljada njih proterane ili izbegle iz svojih domova.

Ovaj marš deo je kampanje rušenja blokade granice Izraela sa pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Ranije danas izraelska vojska je bacala pamflete kojima je poručila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: