"Rejv revolucija": Tbilisi na ulicama, protest/žurka VIDEO

Policija je u noći između petka i subote upala u dva popularna noćna kluba u Tbilisiju i uhapsila osam osoba, ali je i izazvala niz velikih protesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

10:54

Foto: EPA / Zurab Kurtsikidze

U noćne klubove Basijani i Galeri upali su pod izgovorom da se tamo prodavala droga, a iz policije kažu da je uhapšeno osam dilera.

Mediji prenose da je te noći privedeno i do 70 ljudi koji su nakon toga pušteni.

Navodni direktan razlog za akciju policije su nedavni smrtni slučajevi predoziranja petoro mladih. Inače, Gruzija ima veoma stroge zakone kada je upotreba droge u pitanju.

Sa druge strane, svedoci kažu da je policija koristila prekomernu silu i da racije nisu imale nikakve veze sa drogom, već su bile demonstracija sile, kao i da su pripadnici policije upali naoružani dugim cevima.

Klub Basijani objavio je na Fejsbuku da mladi koji su se predozirali uopšte nisu bili u njihovom klubu i da klub nema nikakve veze sa time.
Odmah nakon toga počeli su i protesti – u subotu se ispred parlamenta u prestonici Gruzije okupilo nekoliko stotina ljudi, a dan kasnije više desetina hiljada. Građani Tbilisija na protestu su puštali tehno muziku, a na snimcima se vidi da sve liči na veliku žurku.

“Rejv revolucija“, piše “Raša tudej“, ističući da građani racije vide kao napad na rastuću klabing scenu u gradu.

Demonstranti traže ostavke premijera Đorđija Kvirikašvilija i ministra unutrašnjih poslova Đorđija Mgebrišvilija.

"Trebalo bi da im pokažemo da je moć u našim rukama, u rukama onih koji žele slobodu", rekla je mlada aktivistkinja okupljenima ispred parlamenta, prenosi Rojters.

We are dancing for freedom!!!

A post shared by BASSIANI/HOROOM (@basssiani) on

Policijski zvaničnik Mamuka Čelidze na to odgovara da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednja tri meseca vršilo istrage kako bi prikupili dokaze o trgovini drogom u noćnim klubovima.

Na ulicama je tokom protesta viđen i veliki broj policije, ali i kontramiting pristalica ekstremne desnice. Mediji navode da je na ulice poslat i vodeni top kako bi desničare sprečio da probiju policijski kordon i dođu do demonstranata.

Osim toga, mediji prenose da su se predstavnici demonstranata ubrzo sastali sa ministrom Mgebrišvilijem koji se nešto kasnije izvinio demonstrantima u televizijskom obraćanju i obećao promene zakona o narkoticima.

Noćni klubovi Basijani i Galeri jedni su od retkih klubova u Tbilisiju u kojem noćni život nije tako razvijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: